Identiteitscontrole leidt tot oplossing liquidatie

politie n Door de controle van een man die zich in december 2018 verdacht ophield op de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest, heeft de politie een in 2001 gepleegde liquidatie in Alkmaar kunnen oplossen. Hierbij werd op 22 juni 2001 een kickbokser op klaarlichte dag doodgeschoten.

Het is 12 december 2018 als politiemensen van het politieteam Leiden-Noord rond 02.50 uur tijdens hun surveillance een donker geklede man zien lopen op het fietspad van de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest. Omdat hij zich verdacht gedraagt zodra hij de agenten ziet aankomen, vragen zij hem om zich te legitimeren. De man toont de politiemensen een Estse ID-kaart. Omdat de agenten vinden dat de man niet erg lijkt op de foto, vragen zij of ze in zijn tas mogen kijken. Daarin vinden zij een geladen vuurwapen.

Hierop houden de agenten de man aan en brengen hem over naar het politiebureau. Omdat zij vermoeden dat hij een vals identiteitsbewijs uit Estland bij zich heeft, schakelen zij de hulp in van politiemensen van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie-eenheid Den Haag. De identiteitskaart blijkt inderdaad vervalst.

Via de politie in Estland achterhalen de AVIM-medewerkers de echte identiteit van de man; het gaat om de (dan) 46-jarige Juri H. uit Estland. De ID-kaart waarmee hij zich legitimeerde, blijkt jaren geleden te zijn gestolen.

Al snel blijkt dat de man internationaal werd gezocht voor een inmiddels verjaarde zaak. Ook bekent de man tijdens het onderzoek uit zichzelf een moord, die hij in 2001 zou hebben gepleegd.

In april 2019 veroordeelt de Haagse rechtbank de man tot acht maanden celstraf voor de wet wapens en munitie.

Tot een uitzetting van Juri H. komt het echter niet. Op basis van een melding door de advocaat van de verdachte, in combinatie met zijn eigen mededeling dat hij iemand heeft vermoord, heropent de regionale recherche van de Eenheid Noord-Holland het onderzoek naar de liquidatie in 2001. Dit leidt ertoe dat agenten de man in mei 2019 aanhouden in zijn cel in Ter Apel.


Op 21 februari moest de man zich verantwoorden voor de rechtbank in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie eiste toen vijftien jaar cel tegen hem. De rechter veroordeelde Juri H. op vrijdag 6 maart tot een celstraf van zestien jaar. De opgelegde gevangenisstraf is dus langer dan de straf die de officier van justitie heeft geëist. De rechtbank heeft daartoe laten meewegen dat de moord alle kenmerken heeft van een goed voorbereide en kille liquidatie en de man geen openheid van zaken heeft willen geven over de vraag waarom het slachtoffer moest sterven, zo is te lezen in een bericht op rechtspraak.nl.


Extra maatregelen bij evenementen in Park Landskroon

overlast n Er worden aankomend festivalseizoen extra maatregelen genomen om de overlast van evenementen in Park Landskroon te beperken.

Burgemeester Emile Jaensch zei dat tijdens de laatste commissievergadering. Bij de vier geplande evenementen in het park moeten lage bastonen worden weggefilterd zodat men ze minder hoort, zullen er geen festivalbezoekers in Oegstgeest aan de Rijn rondlopen, en is er extra aandacht voor de schoonmaak van het park. De aanscherping van de regels volgt na een evaluatie van de evenementen van het afgelopen jaar, waar ook de buurt bij betrokken was.

Aanleiding voor de maatregelen zijn klachten van bewoners uit de de naastgelegen wijk, (Oegstgeest aan de Rijn, ook wel Nieuw-Rhijngeest genoemd) waarvan er afgelopen donderdag één zijn zorgen uitte bij de gemeenteraad tijdens de commissie Ruimte. De bewoner vindt dat festivals zoals die afgelopen jaren zijn georganiseerd niet passen bij Park Landskroon en dat het park er te vaak door is afgesloten. Burgemeester Emile Jaensch liet daarop weten dat het park wel degelijk is bestemd voor evenementen, waarvan er op dit moment vier per jaar mogen worden georganiseerd. Daarbij is vastgelegd tot hoe laat de muziek mag duren en dat het park maximaal zeven dagen mag worden bezet, inclusief op- en afbouw.

In de vergunning voor nieuwe evenementen in Park Landskroon, (in 2020 staan er vier gepland), is opgenomen dat lage bastonen moeten worden weggefilterd. Verder moet er met verkeersborden en verkeersregelaars geprobeerd worden om wildparkeren in de wijk ten noorden van het park te voorkomen. Ook de stroom van bezoekers na afloop van een evenement naar die wijk wordt ontmoedigd, door de wijk tijdelijk af te sluiten met beveiligers. “Deze afspraken zijn allemaal op papier gezet. Bovendien zullen we vaker met bewoners aan tafel gaan zitten”, aldus Jaensch.


Water

Op dit moment gaat het alleen nog om vergunningen voor maximaal een jaar. Er is echter ook vraag naar een vergunning voor meerdere jaren, zei Jaensch in de commissievergadering van de gemeenteraad. “Een organisator is bereid om te investeren in het park door het plaatsen van watertappunten, maar daarvoor in de plaats wil hij wel een meerjarige vergunning.” De watertappunten zouden het gebruik van ecoglazen vergemakkelijken en daarnaast ook door het jaar heen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het park. “Maar als je zo’n meerjarige vergunning af zou geven, dan zou er ook een moment moeten zijn waarop je, als de regels niet worden nageleefd, van elkaar af kunt”, zei Jaensch.


Vaststellen

Aan het einde van 2020 wordt het evenementenbeleid van de gemeente Oegstgeest opnieuw vastgesteld. De burgemeester van Oegstgeest zegde toe dat hij ruim voor die tijd aan zal geven hoe inwoners daar invloed op kunnen uitoefenen en wanneer zij hun mening kunnen geven.

Tobias van der Hoeven (CDA) stelde voor om ook in regionaal verband aan een evenementenbeleid te werken. Ook Jaensch vindt dat een goed idee, vooral om op die manier regionale afspraken te maken over het maximale volume van muziek.

Met dank aan IJsbrand Terpstra - Sleutelstad FM