Winkelcentrum Lange Voort ontving de vierde veiligheidsster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). | Foto Willemien Timmerts
Winkelcentrum Lange Voort ontving de vierde veiligheidsster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). | Foto Willemien Timmerts Foto: Willemien Timmers

Winkelcentrum Lange Voort ontvangt vierde veiligheidsster

veilig n Winkelcentrum Lange Voort heeft op woensdag 4 maart de vierde veiligheidsster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uitgereikt gekregen.

Tijdens een gemoedelijke bijeenkomst in Restaurant De Jonker waren vertegenwoordigers van gemeente, verhuurder, ondernemers en politie aanwezig om dit heugelijke feit te vieren.

Het veiligheidstraject werd in 2010 in gang gezet. Het winkelcentrum ontving in november 2014 de tweede ster en op 6 maart 2017 werd de derde ster middels een tegel in de grond gelegd.

Sindsdien is hard gewerkt om de veiligheid in het gebied nòg verder te verbeteren.

Het KVO helpt ondernemers, gemeenten, brandweer en politie om gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

De ster is een waardering voor het feit dat winkeliers, horeca-uitbaters, ondernemers, gemeente, brandweer en politie permanent oog hebben voor een winkelcentrum waar het winkelend publiek zich prettig en veilig voelt.

Tijdens de bijeenkomst spraken de betrokkenen positief over de gemeenschappelijke tool op internet waarmee ze elkaar bijvoorbeeld kunnen waarschuwen als er vals geld in omloop is.

Burgemeester Emile Jaensch was positief over de veiligheid in het winkelcentrum. “Oegstgeest heeft inmiddels vier winkelgebieden, en Winkelcentrum Lange Voort is het verst. Er wordt goed samengewerkt, en over drie jaar kunnen we wellicht een vijfde ster verwachten.”

Vijf sterren is het overigens het hoogste niveau.

Adviseur Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) nam zijn petje af voor de gemeente Oegstgeest. “Vaak gaat men achterover hangen na het behalen van een aantal sterren, maar dat is hier zeker niet het geval. Je kunt constateren dat hier geen messentrekkers rondlopen, maar het gevolg daarvan is, dat áls er iets gebeurt, de impact vele malen groter is.”

De aanwezigen beaamden dat veiligheid op alle gebieden moet worden nagestreefd. “De verlichting kan bijvoorbeeld beter. Bij Ledverlichting zijn gezichten beter herkenbaar. Daarnaast moeten we ook inzetten op het terugdringen van cybercrime.”

Na afloop van de bijeenkomt ging het gezelschap naar buiten om de vierde ster aan de muur van het winkelcentrum te bevestigen.


Loopgroep Oegstgeest viert dansend haar twintigjarig jubileum

hardlopen n Zaterdag 29 februari bestond Loopgroep Oegstgeest op de kop af twintig jaar.

De Loopgroep viert dit jubileum dit jaar met diverse activiteiten zoals een estafetteloop van twintig kilometer in Oegstgeest en door het dorp schoon te houden door gezamenlijk regelmatig te ploggen. Ploggen is een samenvoeging van het Zweedse woord Plocka (= rapen of verzamelen) en joggen. Ploggen betekent dus al rennend afval verzamelen. Het is een ware rage en dit jaar dus ook in Oegstgeest.

Hoogtepunt van het jubileumjaar is een groot dansfeest op vrijdag 3 april in Scheltema in Leiden waar leden en oud-leden met hun partners kunnen feesten en bijpraten en vooral ook heerlijk kunnen swingen. Het thema van het feest is Glitter and Glamour. Opgeven voor dit feest (alleen voor leden en oud-leden) kan via de website: loopgroepoegstgeest.nl/feest.


In twintig jaar is de Loopgroep in Oegstgeest een begrip geworden. Het begon met enkele lopers die afspraken bij een lantaarnpaal om een stukje te gaan hardlopen. Inmiddels heeft de Loopgroep meer dan tweehonderd leden, ruim twintig door de Atletiekunie gecertificeerde en ervaren trainers en deelt de loopgroep een accommodatie met tafeltennisvereniging Pecos waar het na de trainingen goed toeven is.

Leden hebben vele mogelijkheden om bij de loopgroep hun sportieve grenzen te verleggen of gewoon lekker te lopen waarbij de gezelligheid altijd voorop loopt. Zo is er naast de wekelijkse groepen een jaarlijkse Basiscursus, een programma om in tien weken je 'pr' op de tien kilometer te verbeteren, een groep die traint voor de halve marathon van Leiden, op vrijdagavond training op de atletiekbaan in Leiden met mogelijkheden voor Bootcamp en is er een wekelijkse groep die in natuurgebieden langere afstanden hardloopt.

Nieuw is ook een wandelgroep voor mensen die (even) niet meer kunnen hardlopen. In twintig jaar tijd is de Loopgroep een begrip geworden in Oegstgeest en omstreken en beleven heel veel sporters plezier aan het lopen door Oegstgeest en de omliggende gemeenten.

Afbeelding