Sam Armstrong, Katharine Dain en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. | Foto Evelien van Rijn
Sam Armstrong, Katharine Dain en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. | Foto Evelien van Rijn Foto: Evelien van Rijn

Trio van internationale allure in Cultuurhuis De Paulus

muziek n In de Zondagmatinee in De Paulus van 22 maart om 16.00 uur voegt klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer zich bij de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain en de Engelse pianist Sam Armstrong. Ziedaar een trio van internationale allure. In deze krant nu een portret van Lars.

Door Lucien Knoedler

Op Youtube is een video van Podium Witteman te vinden waarin Lars Wouters van den Oudenweijer met pianist Mike Boddé Schuberts Ungarische Melodie speelt. (Vrienden en kennissen noemen Lars meestal met zijn eerste achternaam.) Hij oogt als een uit de kluiten gewassen faun die zijn geluk niet op kan en precies deze uitstraling bezorgt hem een innemende podiumpersoonlijkheid. Voeg hierbij een recensie in de Berliner Morgenpost: “Zijn techniek is niet alleen van een zeer zeldzame perfectie, zij toont in iedere laag fijnzinnigheid en sensationele buigzaamheid.” Het Amerikaanse magazine Fanfare: “His fingerwork is nothing short of stunning”. Lars Wouters is lid van Insomnio, het Utrechtse ensemble voor eigentijdse muziek, en van de wisselend formatie Spectrum Concerts Berlin, evenals wereldtopvioliste Janine Jansen. Die eigenschappen en uitstraling overtuigden natuurlijk al op 4 juni 2003 toen Lars Wouters in de grote zaal van het Concertgebouw onder televisiecamera’s speelde, met pianist Jan Gruythuizen. Hij stond daar omdat hij een Edison gewonnen had. Een grote verrassing. Het was een publieksprijs in de maanden ervoor uitgeschreven. Had hij in de categorie jong talent bij de grote, ‘media attrackting’ labels niet stevige concurrentie ondervonden? Lars’ eigenzinnige debuut-cd verscheen bij een piepklein label dat niets in de melk te brokkelen had. Daarop ook een werk van Tristan Keuris (1946–1996), de fascinerende Muziek voor piano, klarinet en viool. In zijn grondig doordachte boek Nederlandse muziek in de 20ste eeuw rekent musicoloog Leo Samama Tristan Keuris tot de vijf belangrijkste Nederlandse componisten van de vorige eeuw. Lars speelt 22 maart diens heerlijke, virtuoze Canzone voor klarinetsolo uit 1990, met pianist Sam Armstrong Schumann’s stukken voor klarinet en piano, met hem en sopraan Katharine Dain liedkunst van Ned Rorem en Schuberts laatste meesterwerk.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en bij Plato, online via muziekkamer-oegstgeest.org.