Afbeelding
Foto:

Brief van pianiste Dinara Klinton aan Beethoven (2)

muziek n De internationaal gevierde Russische pianiste Dinara Klinton (29) treedt in De Paulus op, zondag om 16.00 uur.

Zij vertolkt hier onder meer een sonate van Beethoven. Op verzoek van het magazine De Nieuwe Muze schreef zij een Brief aan Beethoven, 250 jaar geleden in Bonn aan de Rijn geboren. Wenneke Savenije, hoofdredacteur van dit magazine, vertaalde dit epistel uit het Engels. Het staat in tweeën ook in deze krant, het eerste deel vorige week.


"Beste Meester,
Wat me opvalt in uw muziek is hetzelfde dat me verwondert in de beeldhouwkunst van Michelangelo. U nam een idee, een afbeelding, een symbool, dat in slechts een paar woorden kon worden gekarakteriseerd, ogenschijnlijk onbeduidend genoeg om op te gaan in de vergetelheid van het universum. U heeft ermee gewerkt, net als met een gigantisch stuk marmer, rechte lijnen afgesneden, de robuuste kwaliteit van het materiaal voor ons achterlatend en toch iets met een andere dimensie gecreëerd.
Uw muziek is een volkslied voor de God, gericht tot ver boven onze oren. En nu proberen we hoogstaander te worden om het zachtjes aan te kunnen raken. Mensen praten over uw rebellerende geest, die nooit rustte, nooit toeliet om op te geven. Ik heb persoonlijk het gevoel dat u, hoe hard u misschien ook tegen iemand bent geweest, een groot hart had en echt wist hoe je moest liefhebben. Dit is een kwaliteit die veel mensen tegenwoordig missen. Ze noemen hun conventionele wens om bij iemand te zijn liefde. Maar uw liefde was onvoorwaardelijk, het bestond eerder 'ondanks' dan 'vanwege'. Dit is wat ik hoor in uw Largo Appassionato van Sonate opus 2 nr. 2. U als twintiger wist iets waar niemand anders aan het einde van zijn leven achter zal zijn gekomen, omdat u ermee bent geboren.
Dit jaar vieren we uw jubileum, en net als elk jaar worden uw composities gespeeld in alle uithoeken van deze planeet, maar met een heel speciaal, persoonlijk gevoel. Ik weet zeker dat u het niet leuk zou hebben gevonden hoe ik uw muziek speel, maar ik hoop dat u me nog steeds vergeeft dat ik er zoveel van hou.


Met mijn eeuwige dankbaarheid,
Dinara Klinton"


Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest en bij Plato in Leiden. Online via muziekkamer-oegstgeest.org