Radius filmmiddag

film n Op 28 februari is er weer een filmmiddag in Dorpscentrum Oegstgeest om 14.30 uur.

Het is 1983. Een zeer zonnige zomer in Italië. Elio, een vroegrijpe 17-jarige jongen, brengt zijn vakantie door in de villa van zijn ouders. Hij vult zijn dagen met het spelen van klassieke muziek, lezen en flirten met zijn vriendin. Op een dag arriveert Oliver, een zeer charmante Amerikaanse student.
Als stagiair komt hij Elio's vader helpen, (een eminente hoogleraar). De twee jonge mannen ontdekken deze zomer de onstuimige pracht van een ontwakend verlangen, dat hun leven voorgoed zal veranderen. Maar ook deze zomer loopt onvermijdelijk ten einde. Tijdens een treinreis duikt het spook van de vergankelijkheid op. Relaties blijken even vluchtig als het bestaan, maar liefde blijft onverwoestbaar.
Kosten: € 5,-. De titel is op te vragen bij Radius tel.: 707 42 00 of Dorpscentrum tel.: 887 66 56.


Baas of slaaf?

verslaving n Iedereen die geconfronteerd is met, aangeraakt is door, geïnteresseerd is in verslavingsproblematiek, is welkom op de bijeenkomst 'Baas of Slaaf' op 9 maart waar, na de inleidingen, de vragen en discussie kunnen starten.

Op een bijeenkomst van de gemeente Oegstgeest is het thema Verslaving behandeld. "Omdat deskundigen van de verslavingszorg dit onderwerp met zoveel gedrevenheid, zelfs met optimisme, bespraken, heb ik hun gevraagd ditzelfde te doen voor de Raad van Kerken Oegstgeest", vertelt Jenneke van der Wal, vertegenwoordiger van de Protestantse Gemeente Oegstgeest in de Raad van Kerken. "Een positieve reactie en wat voorbereidend werk hebben geleid tot een avond op maandag 9 maart."

Verslaving is een 'ziekte' van lichaam of geest waardoor je afhankelijk bent van een of meer middelen van stoffen of gedrag. Wie kent niet een van de behoeften aan alcohol, drugs, roken, eten, porno, shoppen of gamen? Als die verslavingen worden of zijn geworden, kan dat ontaarden in een levensgroot probleem. Kan dat behandeld worden, kan de knop omgezet worden, kan het tij gekeerd worden?
Het is heel zwaar om af te kicken, maar niet onmogelijk, blijkt uit ervaring. De 'slaaf' die bevrijd wordt en 'baas' wordt over zichzelf, voelt zich herboren, herschapen. "Ook in de Bijbel lees je daarover; die begint met een loflied op de schepping en mondt uit in een loflied op de herschepping. Dat kan steun bieden, bovendien is er ook praktische hulp", vertelt Jenneke. "Je staat er dus goddank niet alleen voor."
Over preventie en aanpak van verslavingsproblematiek willen drie mensen hun kennis en kunde komen delen:
- een preventiedeskundige (Brijder, specialist verslavingszorg);
- een verslavingsdeskundige (GGD Hollands Midden);
- een ambulant behandelaar (Stichting De Brug).
Maandag 9 maart, Dorpscentrum (Kleine Zaal), Lijtweg 9, Oegstgeest. 20.00 – 22.00 uur.