Plastic, metalen en drankenkartons vanaf 1 april bij het restafval

afval n Vanaf 1 april 2020 mogen plastic, metalen en drankenkartons (PMD) in Oegstgeest in de grijze bak of de restafvalcontainer. De inzameling van PMD in zakken stopt op deze datum.

Nieuwe installaties bij de afvalverwerker kunnen PMD namelijk beter scheiden dan inwoners het nu zelf doen. Bovendien is deze vorm van PMD-scheiding makkelijker. Alle inwoners ontvingen vorige week een brief waarin staat hoe de overstap op nascheiding in z'n werk gaat.
PMD heeft vrij veel volume en moet straks bij het restaval. De meeste huishoudens in Oegstgeest hebben een grote grijze bak (minicontainer) van 240 liter, maar er zijn ook kleinere minicontainers van 120 en 140 liter in omloop. Om ervoor te zorgen dat inwoners het afval goed kwijt kunnen, laat de gemeente alle kleinere minicontainers in principe vervangen door de grotere maat van 240 liter. Mensen die verwachten dat ze aan een kleine minicontainer toch voldoende hebben voor restafval én PMD, kunnen dat aangeven. Ook is het mogelijk om een extra grijze bak aan te vragen. Extra informatie staat ook op www.oegstgeest.nl/nascheiding.

Geen extra kosten

In 2020 betalen inwoners niet meer voor het omwisselen van de minicontainer of het aanvragen van een extra minicontainer. In de loop van dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de manier waarop de afvalstoffenheffing in 2021 berekend wordt. Zodra de tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 bekend zijn, organiseert de gemeente een tweede wisselronde.


GFT, glas en textiel

Vanaf 1 april mag PMD dus in de grijze bak of restafvalcontainer. Inwoners moeten groente-, fruit- en tuinafval (GFT), glas, papier, textiel en chemisch afval apart blijven houden. Dat is belangrijk, want deze stromen kunnen nog niet machinaal uit het restafval gehaald worden.