Joop Verdonk achter het nieuwe bestuur. Na zijn aftreden als voorzitter hielp hij nog een jaar mee. | Foto Wil v Elk
Joop Verdonk achter het nieuwe bestuur. Na zijn aftreden als voorzitter hielp hij nog een jaar mee. | Foto Wil v Elk Foto: Wil van Elk

Joop Verdonk erelid Oranjevereniging

onderscheiding n Joop Verdonk was bijna zestien jaar voorzitter van de Oranjevereniging Oegstgeest toen hij een jaar geleden de voorzittershamer overgaf aan Linda van der Zon-­Bronsgeest. Hij werd tijdens de ledenvergadering op dinsdagavond 11 februari – in buurthuis De Kratong in Buitenlust – verrast met het erelidmaatschap (Tijdens het voorstel aan de leden moest hij even de zaal verlaten). Tevens kreeg hij van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) de bronzen legpenning uitgereikt.

Door Wil van Elk

Aangenaam verrast liet Joop ­Verdonk, hij was vijftien jaar bestuurslid, de complimenten over zich heen komen en het daarbij overhandigde erelidmaatschap. Na de woorden van de voorzitter kreeg hij ook nog eens mooie woorden van de bond. "Ik ben er een beetje beduusd van", zei Verdonk. Hij wees op het de mooie samenstelling van het bestuur. "Slechts vier leden die aftraden in die vijftien jaar." Hij noemde enkele hoogtepunten uit die periode. Hij prees de inzet van de nieuwe voorzitter en overige bestuursleden. Joop Verdonk heeft het afgelopen jaar meegelopen met de nieuwe voorzitter Linda van der Zon-Bronsgeest.

Tijdens het doornemen van de vergaderstukken bleken vooral de pacht voor de kermis en vergunningen een heikel punt te zijn. "De pacht wordt nu geïnd door de gemeente. De vereniging geeft alle kinderen in Oegstgeest een poffertjesmunt waarvoor ze een kinderportie poffertjes kunnen halen bij de poffertjeskraam. Ook de bewoners van verzorgingshuizen krijgen een muntje, vrijwilligers en verzorgers van Van Wijckerslooth zorgden ervoor dat ze er naartoe konden gaan. De vrijwilligersbijeenkomst in de poffertjeskraam gaat ook met gesloten beurzen. Ook hier wil de gemeente verandering in aanbrengen. Door het nieuwe evenementenbeleid wordt het steeds lastiger om iets te organiseren. In oktober moeten we al een plan hebben ingediend bij de gemeente. Bij de presentatie zijn brandweer, politie en milieudiensten aanwezig, en een stuk of zeven vrijwilligers. We moeten aan allerlei zaken voldoen. Het animo om iets te organiseren holt achteruit."

Lees verder op pagina 5