Roerend oneens

Wethouder Glasbeek van ruimtelijke ordening wil Endegeest en Rhijngeest nauwer aaneensluiten tot een samenhangend groen gebied, dat aansluit via een groene verbrede corridor op het areaal bos en weide van het Zuid-Hollands Landschap (dat dan meteen het beheer over het hele gebied op zich kan nemen). Dat bleek tijdens de beeldvormende raadsvergadering op 12 februari over de gebiedsvisie van de Geesten. Het lijkt een groen gedreven idee, maar het is een drogredenering, die alleen maar ruimte schept voor meer nieuwbouw in het hele groene gebied.

Die huidige groene corridor zou nu niet meer zijn dan een smal strookje, waar ook dat speciale gebiedje met ongeroerde grond bij hoort; dat is natuurlijk een mooi aanknopingspunt, maar vogels en ook veel andere dieren in dit gebied, vinden al tientallen jaren hier hun weg van oost naar west en van noord naar zuid. De groene specht die in mijn tuin lacht, zie ik ook vaak op het groene grasveld voor het kasteel. Groen genoeg dus voor zo'n verbinding.
Om die corridor dus nóg verder te verbeteren werd een plan voorgeschoteld dat mooi leek, maar:
Daartoe moet oa. het Amsterdamse School-Poortgebouw van Endegeest en de daar tegenover gelegen Julianaschool (waar Jan Wolkers school ging) afgebroken worden. Voilà, zo heb je een bredere 'groene corridor' met het Rhijngeestbos. Maar dat afbreken betekent niet, dat die bouwwerken voorgoed weg zijn. In ruil daarvoor kan namelijk elders in het gebied, dichtbij het kasteel een groot stuk oud bos worden gerooid, voor nieuwbouw rond het kasteel en voor extra bebouwing elders in het gebied (zie de grijze vlekken op de 'beelden').
Het klinkt goed, zo'n groene corridor, maar het hele gebied is al aaneengesloten natuur. Kijk maar naar het gemeentehuispark, de tuinen de villa Rhijngeest, van het Wilhelminapark en van andere de omwonenden in de Geesten. Dat alles vormt samen een biotoop voor alles wat leeft tot en met de mensen, voor wie dat groen ook een levensnoodzaak is.
De Rhijn- en Endegeesterstraatweg die eigenlijk de belangrijkste hindernis is in dit groene gebied kan niet weggewerkt worden en ook een knip zal niet veel helpen. Auto's zijn als water, die vinden wel hun weg. Daar helpt geen moedertje lief aan.
Over Overgeest wordt nog helemaal niet gesproken. Alsof dat niet dezelfde bescherming verdient en onderdeel zou kunnen zijn voor verbinding verder in het gebied.
Als de gemeente Oegstgeest het met haar ideaal van groene verbindingen echt meent, en zich niet alleen inzet ten dienste van projectontwikkelaar Oudendal en andere geïnteresseerden, dan verwacht ik, dat daar ook groen in 'geroerde' grond in ruime mate terugkomt en dat de luchtcorridor over de weilanden langs de A44, Overgeest, de groene tuinen langs de Rijnzichtweg en de sportvelden naar het noorden intact blijft. Het aantreffen van de grote zilverreiger en de aalscholver in ons Rhijngeestbos doet mij de hoop nog niet verliezen, maar Oegstgeestenaren Roer Je!
Dan hebben we nog het woensdagavond weinig besproken parkeerterreintje op de Endegeesterstraatweg. Het klinkt leuk: Weg ermee, bos erop! Maar wat moeten we dan met al die wandelaars, die hier komen recreëren? En met de bezoekers van de toekomstige bewoners op Endegeest? Of gaan die net als de bewoners allemaal met hun auto het steeds meer bedreigde landgoed op? Mogen de bezoekers van het toekomstige Hotel Endegeest ook parkeren naast het kasteel? Hoezo groene oplossing? Hoezo groene corridor? Mijn idee is: maak een flinke 'corridor' van groen naast het asfaltweggetje naar het Rhijngeestbos en laat de rest maar een groen parkeerterrein, eventueel met nog wat extra bomen erop.
Evelien Voogd, 'Omgevingsdeskundige'.