Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Actie voor locomotief: Nieuwe trein in maart

actie n Robbin Vieveen startte een buurtactie voor een nieuwe locomotief omdat de oude op 8 december in brand was gestoken. "Er komt een nieuwe trein!", meldde hij op zijn Facebookpagina. Op de speelplaats bij het Mien Ruyspark aan de Gerrit Rietveldlaan kunnen de kinderen in maart weer volop 'spannende reizen' maken.

Door Wil van Elk

Samen met een nieuwe trein, inclusief twee nieuwe wagons, komen er ook een nieuwe rubber ondervloer en twee nieuwe bomen die in december allen door de brand zijn verwoest.

Robbin Vieveen vertelt enthousiast: "De gemeente gaat het grootste gedeelte van de kosten – ruim over de tienduizend euro – op zich nemen. De inzameling was fantastisch, maar kunnen met de bijna duizend euro de volledige kosten van de schade niet dragen. We zijn enorm blij dat de gemeente welwillend is geweest ook hun schouders onder dit spontane inzamel-project te zetten! Voor mij als initiatiefnemer geeft het heel veel voldoening dat er zo veel mensen enthousiast hebben gereageerd en gedoneerd."

Vertraging

"De levertijd van de trein en wagons is acht tot tien weken en deze arriveert rond half maart...mits hij geen vertraging heeft natuurlijk", zei Vieveen gekscherend. "We proberen voor de kinderen ook een feestelijke opening te organiseren rond de onthulling van de nieuwe trein."


Lezing over het coronavirus in Rijksmuseum Boerhaave

lezing n Rijksmuseum Boerhaave organiseert een lezing over het coronavirus op zondag 23 februari. Vooraanstaand viroloog Raoul de Groot van de Universiteit Utrecht vertelt welke spectaculaire berichten (niet) waar zijn, wat de wetenschappelijke feiten zijn en wat onderzoekers doen om een epidemie vóór te zijn.

Deze infectieziekte gaat niet alleen viraal in de wereld, maar ook op social media verspreiden berichten over het coronavirus zich razendsnel. En dat nieuws lijkt soms sneller te gaan dan wetenschappers kunnen bijhouden. In de tijd van fake news is het niet verwonderlijk dat er veel onware berichten de ronde doen.
Wat zijn de ziekteverschijnselen die bij dit virus horen? Waarom kan het zich zo snel verspreiden? Is het nuttig om mondkapjes te dragen? Waar werkt de wetenschap aan? En hoe weet je het verschil tussen feit en fabel in deze dagen?
Deze lezing is onderdeel van een nieuwe tentoonstelling BESMET! in Rijksmuseum Boerhaave, die geopend is vanaf donderdag 16 april.


Lezing 'Het corona-virus, moeten we ons zorgen maken?'
Zondag 23 februari, 15.00-16.00 uur • Voor iedereen • Toegang gratis met een geldig entreebewijs (Museumkaart gratis) • Inschrijven: rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/coronavirus


Praxis Oegstgeest opent op vrijdag 14 februari op De Boeg

klussen n Vanaf vrijdag 14 februari hoeven inwoners van Oegstgeest niet langer uit te wijken naar omliggende steden, maar kunnen ze hun klushart ophalen bij een gloednieuwe Praxis-winkel in hun eigen woonplaats.

De eerste grote gasloze Praxis is gevestigd in Oegstgeest op het duurzame bedrijventerrein de Boeg. Klanten kunnen hier terecht voor alle producten om hun complete klus mee uit te voeren, advies en natuurlijk diverse services.
Praxis Oegstgeest is dus de eerste grote gasloze Praxis-winkel, waarbij de winkel is uitgerust met een warmtepomp in plaats van een gasaansluiting. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lage temperatuursverwarming in de vloer om het energieverbruik te verminderen. De hele winkel en het buitenterrein zijn voorzien van LED-verlichting en er zijn twee elektrische oplaadpalen op het parkeerterrein te vinden. Tevens wordt een deel van het pand gebruikt als geluidswal voor de omgeving. In de toekomst hoopt Praxis Oegstgeest ook gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. De elektronische voorbereidingen om dit mogelijk te maken zijn alvast getroffen.
Om de opening van Praxis Oegstgeest feestelijk in te luiden zijn er van 14 februari tot en met 16 februari diverse acties. Zo krijgen alle klanten 25% extra korting op bijna alles en ontvangen ze bij elke aankoop een Kras&Win kaart, waarmee ze kans maken op een Praxis cadeaukaart van €25-€150.