Vervolg van de voorpagina

Jaap Smit vertelde over de jaren dat hij 'stond' als jonge predikant in Ellecom en de Steeg, en dat hij 'lag' in Seedorf als geestelijk verzorger bij de Koninklijke Landmacht. "Daar merkte ik hoe groot de honger is naar goede verhalen. Als 'doom' stond ik dan in een naar bier en shag ruikende tent mijn verhaal te doen. Ik weet nog hoe onzeker ik de eerste keer was, totdat er, toen ik naar mijn idee klaar was, werd geroepen: 'Ouwehoert nog een beetje verder man!'. Ook na de dienst wilden de mannen met mijn praten. 'Want u heeft een verhaal!' Daar merkte ik hoe belangrijk het is om present te zijn."
Na Seedorf 'stond hij op' en ging aan de slag in het sjieke Heemstede. "Van de shit van de infanterie, naar de kak van Heemstede."
Daarna kwam hij in allerlei adviesfuncties terecht, en maakte zijn wereld groter. Nu is Smit naast zijn baan als Commissaris onder andere voorzitter van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). "Dat is zeg maar de branchevereniging kerk en geloof, met een bont gezelschap aan mensen."
Hij legde uit dat het hem opvalt dat je in deze tijd moet opboksen tegen wat hij noemt 'religieus analfabetisme'. "Vaak wordt er alleen nog in karikaturen over godsdienst gepraat, zodat men vreemd opkijkt als 'zo'n verstandige jongen als jij', met ermee bezig is."
Smit noemde zichzelf nu 'een dominee op een ander toneel'. "Troostend, verbindend besturen, en af en toe een grote mond hebben!"
In het kader van het vijftigjarig jubileum van de OKe sprak de Commissaris van de Koning over het 'opzoeken van elkaar'. "Deze tijd vraagt er om dat we weer verhalen gaan vertellen. Spreek de taal van de inwoners van Oegstgeest en maak ze nieuwsgierig."
De Commissaris kreeg aan het einde van zijn verhaal door Arjan de Kok het boekje 'Zin in Oegstgeest' uitgereikt, met daarin de mooiste Oke-columns.
Na afloop werd er door alle aanwezigen en Jaap Smit nog nagepraat, en was de saamhorigheid van de vrijwilligers, die uit zeer diverse kerkelijke richtingen komen, opmerkelijk.