De kinderen van SKO lazen de achttien namen voor. | Foto Wil van Elk
De kinderen van SKO lazen de achttien namen voor. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Holocaustmonument Levenslicht in Oegstgeest

n Kinderen lezen namen voor en plaatsen bloem

Ademhaling n Jaap Valkenburg van de gemeente, afdeling bestuur & strategie, ontving donderdagavond 23 januari om kwart over vijf het publiek bij het tuinhuis naast het gemeentehuis voor de opening van het 'Holocaustmonument Levenslicht'. Voor het tuinhuis lagen de stenen die samen met blauw licht het 'Levenslicht' verbeelden.

Door Wil van Elk

Het licht gaat regelmatig aan en weer uit, om ademhaling te verbeelden, waardoor de stenen blauw oplichten. Burgemeester Emile Jaensch opende samen met een groepje kinderen van Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) de tentoonstelling. Ieder kind las een naam voor die op een kaartje aan een witte roos stond. Samen vormden de bloemen met achttien namen een eerbiedige bos in een vaas naast de uitgestalde stenen.

Burgemeester Jaensch vertelde over de in de oorlog weggevoerde mensen onder andere vanuit het gebouw wat nu het gemeentehuis is. "Het is op 27 januari vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd." Ook vertelde hij dat de achttien namen op het monument in het Bos van Wijckerslooth staan. "Met de vermelding VOW, Vertrokken Onbekend Waarheen. Wij zijn allemaal in vrijheid opgegroeid, maar zo vanzelfsprekend is dat niet", vertelde hij.

Ook vertelde hij dat de stenen een joodse traditie zijn. "Als je een graf bezoekt leg je daar een steen neer, ten teken dat je daar bent geweest."

Traditie

Bij het tuinhuis ligt documentatie over het lichtmonument dat is ontwikkeld door Studio Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben de traditie van stenen als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Tevens lag er een uitleg over een joods gebed voor zielenrust, en een lijst met de achttien namen met hun laatste vrijwillige woonplaats en waar zij oorspronkelijk woonden. Slechts drie daarvan kwamen uit deze regio.

Lezing

Naast de avond van de opening is er nog een speciale avondopenstelling voor het monument: donderdag 30 januari van 19.00 tot 21.00 uur.

Merlyn Frank gaf op dinsdag 28 januari een lezing over haar ervaringen tijdens en na de oorlog. Zij is in 1940 geboren en woont al lange tijd in Oegstgeest. Na de lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen en konden bezoekers met elkaar napraten en natuurlijk het monument bezoeken.


Electro Worlds Mooie Wens Weken: Marijke Sirag is winnaar in Oegstgeest

zonnetje n Electro World Oegstgeest feliciteerde afgelopen week mevrouw Marijke Sirag uit Oegstgeest met haar gewonnen LG tv. Zij ontving deze prijs uit handen van Dennis van Benten namens Electro World Oegstgeest.

De feestdagen van 2019 stonden in het teken van de Electro Worlds Mooie Wens Weken, om iets bijzonders voor een ander te doen. Inzenders konden een speciaal iemand, die altijd aan anderen denkt, in het zonnetje laten zetten.

"Dat doen wij als Electro World graag", vertelde Dennis van Benten. "We steken mensen graag een hart onder de riem door ze een prachtige tv cadeau te doen."

Op de vraag "Wie wenst u een LG tv als cadeau?" kwamen landelijk duizenden inzendingen binnen.

De beste uit de regio Oegstgeest werd door iemand ingeleverd voor mevrouw Sirag.
"Wij wensen mevrouw Sirag veel kijkplezier toe met deze schitterende LG tv", aldus het enthousiaste team van Electro World Oegstgeest.

Afbeelding