Afbeelding
Foto:

Open brief aan de leden van de Gemeenteraad van Oegstgeest

In de Oegstgeester Courant van 15 januari 2020 staat een tekst "Comité Herdenken en Vieren opgericht". Helaas wordt niet vermeld dat het een persbericht is van het comité zelf. Ook ontbreekt de naam van de ondertekenaar J. Verdonk. Het lijkt zo ten onrechte op een bijdrage van de redactie.

* Het comité zegt dat er op twee plaatsen in het dorp oorlogsslachtoffers worden herdacht en noemt alleen de datum 4 mei. Weggelaten wordt dat de herdenking van de bij Oegstgeest omgekomen Gemenebest oorlogsvliegers sinds 1946 op 11 november – Klaproosdag of Remembrance Day – plaatsvindt. Een half jaar later dus.
* Het comité meldt dat een herbezinning over de herdenkingen heeft plaatsgevonden. Het vermelde resultaat is echter niets meer of minder dan wat het Nationaal Comité 4 en 5 mei al jaren uitdraagt: de Nationale herdenking van herwonnen vrijheid en democratie betreft niet alleen de oorlogsslachtoffers maar ook hen die vielen na WO II. Dat gebeurt al jaren, ook in Oegstgeest en is geen reden de Commonwealth herdenking op 11 november te schrappen.
* Het comité zegt verder dat – in overleg met de gemeente – de volgende organisaties aan de herbezinning hebben deelgenomen:
• Oranjevereniging Oegstgeest
• Oorlogsgraven Comité
• Het Comité Halifax
• De Raad van Kerken Oegstgeest
• Veteranen Oegstgeest
Zoals bekend vond het overleg niet plaats in overleg maar op het initiatief van de gemeente. Opdracht: duurzaam herdenken en een breed draagvlak. Kennelijk moet bovenstaande opsomming het brede draagvlak suggereren.
* Echter: er bestond en bestaat geen Comité Halifax, en evenmin een organisatie Veteranen Oegstgeest. En, als de Raad van Kerken zou hebben geweten dat deze geforceerde operatie plaats heeft gevonden zonder dat het Oorlogsgravencomité Oegstgeest de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting (Den Haag) heeft geraadpleegd of geïnformeerd, dan zou de Raad van Kerken mogelijk anders hebben geoordeeld. De Nederlandse Oorlogsgraven Stichting in Den Haag is over het opheffen van het Oorlogsgravencomité Oegstgeest alleen door derden geïnformeerd. Dat de Oegstgeester Consul van de Oorlogsgraven Stichting buiten de herbezinning is gehouden is bedenkelijk.
* De Nederlandse Oorlogsgraven Stichting Den Haag heeft verontruste inwoners van Oegstgeest onder meer bericht het te betreuren dat de herdenking van de Gemenebest oorlogsslachtoffers op 11 november beëindigd is. Het Oorlogsgravencomité Oegstgeest kreeg eveneens een bericht van de Oorlogsgraven Stichting Den Haag waarin het besluit betreurenswaardig is genoemd en om opheldering werd gevraagd. Over dit laatste rept het persbericht niet.
* Het persbericht geeft al met al ernstig te denken. Ieder raadslid kan met deze aanvullende feitenkennis en op geleide van zijn of haar moreel kompas instemmen met de oproep tot herstel van de t/m 11.11.2019 bestaande situatie. Uiteraard met een nieuw oorlogsgravencomité Oegst­geest. De voorzitter van de Raad, de burgemeester, gaf die richting inmiddels in het openbaar al twee keer aan.

Jan J.L. de Soeten


Richard Plugge bij                 Dwarse Denkers

bijeenkomst n 30 januari is Richard Plugge, Algemeen Directeur van Team Jumbo-Visma, aan het woord bij de Oegstgeester Dwarse Denkers.

Plugge komt vertellen hoe hij - vanaf het moment dat hij in 2012 bij de wielerploeg aan boord kwam nadat de Rabobank gestopt was als sponsor - het team uit het dal heeft weten te slepen en naar de top van de wielerwereld heeft geloodst. Met als voorlopige beloning de zege van Roglic in de Vuelta. Maar hij en het team willen meer en daarom reizen ze komende zomer met drie topmannen (Roglic, Kruijswijk en Dumoulin) af naar Frankrijk met als ultiem doel om de Tour de France te winnen. Hij zal hopelijk een tipje van de sluier oplichten over de strategie die ze gaan volgen, de inspanningen die ze moeten doen en de dingen die ze moeten laten om ook echt een kans te maken. Kom luisteren naar het verhaal van deze pur sang teambuilder en grijp je kans om alles te vragen wat je wilt over een van de beste wielerteams van de wereld.

Locatie: ASC Clubhuis Abtspoelweg
Datum: Donderdag 30 januari 2020
Tijdstip: 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur)
Toegang: gratis