Afbeelding
Foto:

Duwtje in de rug

In mijn vorige column heb ik het Cultuurfonds Oegstgeest een duwtje in de rug gegeven. Een aantal van u heeft nog geen gehoor gegeven aan mijn verzoek een bijdrage te leveren aan dit fonds :-(

In deze column wil ik graag het College van Burgemeester en Wethouders een duwtje in de rug geven. Toen het Consortium A44, de ontwikkelaar van De Boeg, rond 2014 in gesprek trad met de gemeente over de aankoop van het voormalige MEOB-terrein, werd vrij snel duidelijk dat De Boeg een financiƫle bijdrage moest leveren aan de realisatie van een rotonde op de kruising van de Haarlemmerstraatweg en de N444/Haarlemmertrekvaart. Dit is uiteindelijk ook vastgelegd in een overeenkomst die medio 2017 werd getekend. Begin 2019 is deze afspraak gewijzigd in een Posterieure Overeenkomst waarna Consortium A44 een substantieel bedrag heeft overgeboekt als vergoeding voor plankosten en nog te maken uitvoeringskosten. Indien de beoogde rotonde niet voor 2027 is gerealiseerd ontvangt Consortium A44 het gedeelde voor de uitvoering terug.

Voor degenen die in de spitsuren met de auto rond eerdergenoemd kruispunt vertoeven is het duidelijk dat de huidige verkeersafhandeling aldaar te wensen overlaat. Niet alleen de verkeersafhandeling wordt aanzienlijk verbeterd met deze rotonde, ook de verkeersveiligheid is hiermee gebaat. Naast een rotonde dienen overigens ook de stoplichten bij de A44/N444 beter afgesteld te worden. In een brief aan het College van B&W van 19 juli 2019 heeft Consortium A44 aangedrongen op het zo spoedig mogelijk in gang zetten van de werkzaamheden om deze rotonde te kunnen realiseren.

Het is duidelijk dat het een kwestie van prioriteiten is. Het ambtelijke apparaat in Oegstgeest heeft het druk. En gezien de horizon, 2027, is het begrijpelijk dat een dergelijk onderwerp niet bovenaan de lijst komt te staan. Vandaar dat ik, in het belang van alle inwoners van Oegstgeest, incluis de (consumenten-)bedrijven op De Boeg (TC De Bosrand en Praxis) de gemeente oproep om deze activiteit naar voren te halen. Gezien het feit dat er medio vorig decennium reeds over is nagedacht door een gedeelte van de kosten bij de kaveleigenaren van De Boeg neer te leggen, kan ik mij voorstellen dat de meeste planuren al gemaakt zijn en dat vooral de uitvoering veel tijd in beslag neemt. En de uitvoering ligt bij aannemers. Gezien de teruglopende bouwaanvragen en beperkingen door Pfas en de stikstofproblematiek, kan ik mij voorstellen dat dergelijke aannemers staan te popelen om deze rotonde aan te leggen.

Mogelijk dat de verschillende fracties in de gemeenteraad dit onderwerp ook kunnen aankaarten. Met de hulp die Consortium A44 heeft aangeboden en de vereende krachten in de Raad en het College zou de beoogde rotonde voor 2023 aangelegd moeten kunnen worden. De moeite van een goed bedoeld duwtje in de rug waard, me dunkt.

Arjen Pels Rijcken