Kerken in Indonesië en de traditionele kunst

spiritualiteit n Op zondagmiddag 19 januari van 17.00 tot 19.30 uur vertelt Chris de Jonge in het Dorpscentrum bij Kunst & Spiritualiteit hoe de kerken in Indonesië in het kerkelijk leven een plaats proberen te geven aan kunstuitingen uit de tijd van voor de komst van het christendom, zoals liederen, muziek, dans en wayang (poppenspel op basis van oude Hindoeïstische verhalen).

Veel van die kunst is de vrucht van een spiritualiteit die soms op gespannen voet staat met het christelijk geloof (denk aan noodlotsgeloof, de verering van voorouders of het geloof in geesten). Maar is dat een reden om de culturele erfenis van het verleden radicaal overboord te gooien? Of kan de traditionele kunst de Indonesische kerken ook inspireren bij hun zoektocht naar een vorm van kerkelijk leven die past bij de Indonesische cultuur en spiritualiteit? Met andere woorden: wat zou de traditionele kunst kunnen bijdragen aan de 'acculturatie' van het christelijk geloof in Indonesië? Met die vraag houden Indonesische theologen én kunstenaars zich al vele jaren bezig zijn, met vaak zeer verrassende resultaten.

Geïnteresseerden sluiten de middag af met eenvoudige maaltijd door vrijwilligers bereid. Daarom is het van belang dat men zich tijdig opgeeft. Chris de Jonge, theoloog en emeritus-predikant doceerde van 1982-1995 kerkgeschiedenis in Indonesië. Sinds 2018 is hij voorzitter van de Stichting Vrijzinnige Protestants Steunfonds.

Richtbedrag € 7,50. Info: Marjan Driessen, 071-5131422 of marjandriessen1949@gmail.com


Obbema over de zin van het leven

bezinning n Fokke Obbema komt op 28 januari naar het Dorpscentrum om over zijn boek 'De zin van het leven' te praten.

Obbema wordt geïnterviewd door predikant Rian Veldman van de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro.
De zin van het leven' is een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden. In september 2018 schreef Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in 'de beste interviewserie van 2018', aldus Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: 'Wat is de zin van ons leven?' Dit boek is een bundeling van deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon.
Rian Veldman is predikant van de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Hij heeft theologie en filosofie gestudeerd.