Meeuwen trekken zich niets aan van de vliegers. | Foto Aad van der Leek
Meeuwen trekken zich niets aan van de vliegers. | Foto Aad van der Leek Foto: Aad van der Leek

Meeuwenoverlast in de Bloemenbuurt

Broedseizoen n Meeuwen vliegen al sinds mensenheugenis rond in Oegstgeest en omstreken. Vlakbij de Noordzee is dat te verwachten. Deze volgens de 'Wet Natuurbescherming' beschermde vogels vangen behendig stukjes opgegooid brood in de lucht, zoeken slim naar wormen, maar zorgen met hun gekrijs, gepoep en bedreigend gedrag in het broedseizoen maar al te vaak voor overlast.

Door Wil van Elk

Vooral flatbewoners in de Bloemenbuurt ervaren veel last en vragen wanhopig om netten op het dak. De overlast van meeuwen is vijf jaar geleden ontstaan omdat FloraHolland een nieuwe afschrikmethode met lasers ging gebruiken waardoor de meeuwen zich verplaatsten naar deze buurt in Oegstgeest. Aad van der Leek woont aan de Narcissenlaan en is een fanatiek voorvechter voor het broedvrij houden van de daken. Vooral omdat in het voorjaar het broedseizoen weer begint wil hij actie.

De flatgebouwen in de Bloemenbuurt, waarvan de bewoners meeuwenoverlast ervaren, zijn in beheer bij MeerWonen. Uit 'coulance', zo stellen zij zelf, hebben zij nepvogels geplaatst. Huurders meldden echter dat deze zogenoemde 'terror hawks' niet helpen en steevast stuk gaan. De gemeente beweert dat alleen netten helpen tegen het broeden van meeuwen. Tot op heden zijn deze niet geplaatst. MeerWonen: "Overlast van meeuwen is een bekend probleem waar we een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor hebben; huurders, gemeente en corporatie. MeerWonen is niet van plan netten aan te brengen. Vogels raken erin verstrikt en het is erg kostbaar. Wat we wel doen is wekelijks, van eind maart tot en met augustus, de daken opgaan en schoonhouden, om nestvorming te voorkomen. Verder zetten we ook kunstvogels (terrorhaws) in, al is dat alleen niet afdoende. En het allerbelangrijkste blijft natuurlijk preventie. Bewoners moeten zorgen dat er geen eten te vinden is in de buurt. Dat brengen we regelmatig bij onze huurders onder de aandacht".

Aad van der Leek wuift de bezwaren tegen de door hem verlangde netten stellig weg: "Vogels kunnen niet verstrikt raken in netten!". Hij heeft hierover navraag gedaan bij de Woningstichting De Leidse Sleutels in de gemeente Leiden waar de netten zeer succesvol zijn gebleken. Van der Leek heeft van minstens twintig huurders die overlast ondervinden hun adressen doorgegeven – zij kunnen niet genieten van hun balkon of tuin door de agressieve meeuwen – aan de Stichting huurders van MeerWonen. "Tot op heden heb ik daarover nog geen adequate reactie gekregen."

Bewoners met een tuin, in dezelfde straat als Van der Leek, bevestigen de overlast. Zij stellen dat de nepvogels niet werken, dat ze desondanks voortdurend worden aangevallen en niet meer in de tuin kunnen zitten. "Zelfs met een paraplu op gaan de aanvallen gewoon door. Mensen in een rolstoel of achter een rollator hebben het meeste last. Zelfs de hond van een van de buren wordt aangevallen", aldus Van der Leek. Klagen bij de gemeente had weinig zin, die verwees steevast naar de verhuurder.

Per januari zijn alle ontheffingen tegen broedende meeuwen vervallen. Oegstgeest had overigens geen ontheffing. Over blijven alleen nog de mogelijkheden tot het spannen van netten, of het gebruik van groene lasers, waarvan gebleken is dat ze werken, zoals bij Schiphol en FloraHolland. Wat Aad van der Leek betreft is het laatste woord hierover nog niet gesproken.