Wapenstilstandsdag - aanvullingen

reactie n In de Oegstgeester Courant van 8 januari 2020 staat op pagina 14 een artikeltje getiteld 'Wapenstilstandsdag. Jaap van den Broek, van de fractie van Hart voor Oegstgeest stuurde een reactie hierop.

"- Op 11 november herdenken wij niet de Wapenstilstandsdag maar het offer dat vliegtuigbemanningen uit de Gemenebest in de Tweede Wereldoorlog in en om Oegstgeest voor onze bevrijding hebben gebracht. Dat doen we juist op die dag omdat alle Gemenebestlanden dan hun gevallenen uit beide wereldoorlogen herdenken. En we doen dat op de enige plek, die daar bij past: bij hun oorlogsgraf.
- Het onderwerp is in de vergadering van 19 december wel degelijk aan de orde gekomen ook al was de spreektijd van onze fractie op. Alleen omdat de D66 fractie zich beter in de zaak wilde verdiepen en andere fracties zich daarbij aansloten, is de Fractie van Hart voor Oegstgeest bereid gebleken de stemming over de motie uit te stellen.
- Dat onze partij zich zorgen zou maken over het mogelijk wegvallen van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog is natuurlijk helemaal onzin. Wie heeft er bij de geschiedenisles niet geleerd dat Nederland aan deze oorlog helemaal geen deel heeft genomen? Dat zullen we dus ook niet herdenken.
- Wethouder Huizing heeft op 19 december wel laten weten dat hij nooit gezegd heeft dat de gemeente Oegstgeest drie herdenkingen wil samenvoegen, maar dat staat ook niet in de voorgestelde motie. Wel dat dit in de Oegstgeester Courant heeft gestaan.

Het Oorlogsgravencomité heeft tot nu toe namens de Oegstgeester gemeenschap invulling gegeven aan een erezaak. Hart voor Oegstgeest vindt een voortzetting van de traditie bij de oorlogsgraven en op de daarbij historisch horende dag belangrijk.

Alleen zo tonen wij met respect onze dankbaarheid aan de jonge mannen, die vielen voor de vrijheid waarvan wij nog elke dag genieten."


Filmavond

film n Wat is belangrijker in een gezin: de bloedband, of de tijd die je samen doorbrengt?

Liefde is er genoeg in het gezin van Osamu, maar geen geld. Als hij met zijn zoon na de zoveelste winkeldiefstal op weg naar huis zijn, komen ze een klein meisje tegen die van huis is weggelopen. Zij kan er ook nog wel bij en voelt zich snel thuis. Maar tegen het eind van de film komt er een geheim aan het licht.


Kore-eda maakte opnieuw een hartverscheurende film over de kwetsbaarheid van mensen in een harde samenleving. Terechte winnaar van de gouden Palm.

Dinsdag 21 januari 19.30 uur,
Grote zaal dorpscentrum, Lijtweg 9
Toegang € 6,00
Zaal open vanaf 18.45.
Leiding: Ronald da Costa