Ook dit jaar zamelde de Oegstgeester jeugd fanatiek kerstbomen in. | Foto Willemien Timmers
Ook dit jaar zamelde de Oegstgeester jeugd fanatiek kerstbomen in. | Foto Willemien Timmers Foto:

Dubbel zoveel kerstbomen ingezameld

bomen n De inzameling van kerstbomen was ook dit jaar in Oegstgeest weer een groot succes.

Overal gingen kinderen op pad, twee dagen dit jaar, om zoveel mogelijk gebruikte kerstbomen te verzamelen en in te leveren bij een verzamelpunt bij hen in de wijk. Dat scheelde een hoop werk voor de gemeente. "Het resultaat is boven verwachting!", is op de website van de gemeente te lezen. Er zijn maar liefst 2394 bomen ingeleverd. Vorig jaar verzamelde de jeugd er een stuk minder: 1213.

Voor elke ingeleverde boom kreeg iedereen een lot (met nummer en kleur), waarmee kans gemaakt wordt op een cadeaubon van Intertoys. De winnaars zijn te vinden op de website van de gemeente: www.oegstgeest.nl, en op de gemeentepagina in deze krant. Wethouder Jan Nieuwenhuis reikt de cadeaubonnen op woensdag 22 januari om 15.00 uur op het gemeentehuis uit. De kinderen moeten het lootje meenemen als bewijs. De gemeente Oegstgeest zorgt er voor dat er voor iedereen wat lekkers klaar staat.

De kinderen die er de 22e niet bij kunnen zijn, kunnen vanaf 23 januari hun cadeaubon afhalen bij de balie in het gemeentehuis. Ook dan moet het lootje meegenomen worden als bewijs.


Comité Herdenken & Vieren opgericht

herdenken n In Oegstgeest is hard gewerkt om een Comité Herdenken & Vieren in het leven te roepen.

Reden is het feit dat er op twee verschillende plekken in het dorp herdenkingen plaatsvinden ter nagedachtenis van hen, die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Het betreft de nationale dodenherdenking op 4 mei in het van Bos van Wijckerslooth en de herdenking van de geallieerde vliegers bij de graven bij het Groene Kerkje.

Aan de herdenking in het Bos van Wijckerslooth op 4 mei, neemt een groeiend aantal inwoners van Oegstgeest, onder wie steeds meer jongeren, deel. Het aantal aanwezigen bij de herdenking in het Groene Kerkje liep de afgelopen jaren wat terug.
Om de herdenkingen de plaats en waarde te geven die zij verdienen én om de herdenkingen een ruimere opzet te geven door ook aandacht te schenken aan militairen en burgers, die na de Tweede Wereldoorlog hun leven gegeven hebben tijdens acties in dienst van het Koninkrijk of de Verenigde Naties, is er in 2019 een verkenning gedaan om te zien of een herbezinning nuttig en noodzakelijk zou zijn. Dit ook om te bekijken of de na afloop van de Tweede Wereldoorlog herwonnen vrijheid en democratie wat meer aandacht zouden mogen krijgen.

Bij deze herbezinning is een derde herdenking in Oegstgeest, die van het neergestorte Halifax-toestel in Haaswijk, buiten beschouwing gelaten.

Aan deze herbezinning is - in overleg met de gemeente Oegstgeest - deelgenomen door de volgende organisaties:
• Oranjevereniging Oegstgeest
• Oorlogsgraven Comité
• Het Comité Halifax
• De Raad van Kerken Oegstgeest
• Veteranen Oegstgeest


Geconcludeerd is dat een krachtenbundeling van organisaties het mogelijk maakt om in Oegstgeest op 4 mei een herdenking te organiseren, waarbij op waardige wijze allen herdacht worden die het offer van hun leven gebracht hebben voor het Koninkrijk in of na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zal aandacht gegeven worden aan de verworvenheden, die mede door de gevallenen tot stand zijn gekomen: vrijheid en democratie. De voorlopige opzet van deze herdenking en viering bestaat uit een gezamenlijke bijeenkomst op 4 mei in de Regenboogkerk , gevolgd door de traditionele bijeenkomst in het Bos van Wijckerslooth.
De hierboven genoemde organisaties hebben zich hiertoe verenigd in de Stichting 'Comité Herdenken & Vieren'. Naast de jaarlijkse herdenking zal dit comité ook voorzien in informatie over de gevallen militairen en burgers. Dat gebeurt nu via de website van het Oorlogsgravencomité (www.oorlogsgravenoegstgeest.nl) en deze zal in een aangepaste vorm als informatiebron blijven dienen. Deze website is tweetalig (Nederlands en Engels), wordt dagelijks bezocht en fungeert als bron van contacten met nabestaanden en belangstellenden.


Het Comité Herdenken en Vieren geeft ook mede vorm aan de activiteiten die verband houden met de viering van 75 jaar bevrijding.


Minimaal vier grote muziekevenementen in Oegstgeest

muziek n In de onlangs gepubliceerde evenementenkalender van de gemeente valt te lezen dat in de komende lente en zomer naar verwachting in ieder geval vier grote muziekevenementen plaatsvinden.

In Park Landskroon (Oegstgeest aan de Rijn) gaat het om drie festivals, bij de Klinkenbergerplas om één. Naast het bekende Puur Festival en het studentenfeest van de Leidse introductieweek EL CID, gaat het om twee evenementen die dit jaar voor het eerst zullen plaatsvinden, zo meldt Sleutelstad.

Voor het eerste weekend van juni staat bij de Klinkenbergerplas een nieuw festival gepland, georganiseerd door Bas van Dijck van het Leidse bureau Eventmaat (onder meer bekend van het Puur Festival).

De rest van de nu aangekondigde grote evenementen vindt plaats in Park Landskroon. Op 3 en 4 juli vindt daar het nieuwe Tijdloos Festival plaats. Drie weken later is er daar het Puur Festival plaats (24-25 juli). Net als vorig jaar gaat het op vrijdag om de Grote Zomerborrel, op zaterdag gevolgd door het festival. De Leidse studentenintroductieweek EL CID is, tot slot van de zomer, nu bezig om op 14 augustus weer naar Park Landskroon te komen voor het Leids Eerstejaars Festival. (Bron: Sleutelstad - IJsbrand Terpstra)