75 jaar Herdenken met respect

*In 1945 werd ons land bevrijd van de Duitse bezetter. Voor die bevrijding offerden velen hun leven, waaronder tal van bemanningen van Royal Air Force-vliegtuigen.
Zij die omkwamen in of nabij Oegstgeest zijn bijeen begraven bij het Groene Kerkje. De 17 staande grafzerken vormen een ereveld.
De Britse Commonwealth War Graves Commission (CWGC) heeft de graven aangewezen als oorlogsgraven.
Zij vallen wat toezicht en onderhoud betreft onder de landelijke Nederlandse Oorlogsgraven Stichting in Den Haag.
Sinds 1946 vindt de plechtige jaarlijkse herdenking van de gesneuvelde bevrijders overeenkomstig CWGC gebruiken op 11 november – Klaproosdag – plaats in het Groene Kerkje en bij de graven.
Een aantal burgers vormt sinds 1946 het Oorlogsgraven Comité Oegstgeest en is verantwoordelijk voor de organisatie van de herdenking.
*Uitgerekend 75 jaar na de bevrijding heeft de burgemeester - nota bene gast bij de herdenking – het initiatief genomen deze herdenking te beëindigen en te combineren met de Nationale dodenherdenking op 4 mei. Beoogde plaats: de Regenboogkerk in de Mauritslaan.
*Je veronderstelt dat het Comité de burgemeester onder de aandacht zou brengen dat het College van B en W hier niets mee te maken heeft. Helaas: het Comité heeft met dit gevoelsarme voorstel ingestemd en besloot het Comité op te heffen. Ongewild welde het begrip 'vaandelvlucht' in mij op.
*De door initiatiefnemer en ex-comitéleden gebruikte argumenten zijn boterzacht. "Duurzaam herdenken". Is dat op een verkeerde plaats (Regenboogkerk) en de verkeerde datum (4 mei i.p.v. 11 november) beter? Wat is "een breed draagvlak"? De aanwezigen in het Groen Kerkje zijn "vergrijsd". In de Regenboogkerk niet? Er zijn op Klaproosdag geen nabestaanden meer aanwezig. Maar wel degelijk bezoeken nabestaanden in de loop van het jaar de graven. En binnenkort vindt door nabestaanden weer een asbijzetting van een nabestaande plaats in het graf van een gesneuvelde. Door de aanwezigheid van schoolkinderen (geef de vrijheid door) neemt het aantal aanwezigen juist weer toe.
*25 juni 2019 juni schreef de burgemeester nog dat het bij zijn functie hoort om een duurzame herdenking met breed draagvlak te realiseren. Zeven maanden en veel verstoorde verhoudingen verder ziet de burgemeester in dat het organiseren van herdenkingen niet tot zijn domein behoort. Immers, 9 januari heeft de burgemeester in de Raadscommissie Burger gezegd dat het Hart voor Oegstgeest vrij staat een nieuw oorlogsgravencomité te vormen.
*23 januari a.s. wordt over de door Hart voor Oegstgeest ingediende motie in de Raad gestemd. De motie beoogt de oude situatie te herstellen. Dat is geen zaak van partijpolitiek, van coalitie of oppositie. Het gaat erom of wij 'onze' gesneuvelde bevrijders op hún Klaproosdag herdenken en eren door bloemen op hun graf te leggen, daar een roll-call te houden en de Last Post en het Reveil ten gehore te brengen. Het moet niet moeilijk zijn om als raadslid daar 'ja' op te zeggen.

Jan J.L. de Soeten


Verpaupering OV Oegstgeest

De verpaupering van het openbaar vervoer vanuit Oegstgeest, met name Haaswijk, lijkt een feit geworden. De tijden van een directe lijn naar Noordwijk met bus 42 waren al langer verledentijd, maar nu wordt het wel erg bont gemaakt. De snelle bus vanuit Haaswijk naar Den Haag Centraal Station is opgehouden én de direct verbinding met de binnenstad van Leiden is ook niet meer.

Oegstgeestenaren die met bus 187 naar hun werk in Leiden, Zoeterwoude of verder reisden moeten zoeken naar haalbare alternatieven en worden de auto ingejaagd om vervolgens het Oegstgeester verkeersinfarct 's ochtends te verergeren. Senioren die van de gezellige Leidse markt of binnenstad willen genieten moeten meer dan een kilometer lopen vanaf Leiden Centraal of gecompliceerd met hun rollator overstappen en zullen dus thuis blijven. Dorpsgenoten die gemakkelijk met bus 88 naar Den Haag reisden moeten er ook aan geloven en zullen moeten kiezen tussen een overvolle trein of toch weer de auto.
In een tijd dat we het hebben over emissies, mobiliteit en bereikbaarheid is dit onbegrijpelijk. Ik hoop dat Arriva, de Gemeente Oegstgeest en de Provincie Zuid-Holland zich achter de oren krabben en Oegstgeest weer op de kaart zetten.


Sebastiaan Ruijgrok


Introductiegroep Biodanza

dansen n Met ingang van 13 januari is een wekelijkse introductiegroep Biodanza in Cultuurhuis De Paulus gestart.

De introductiegroep staat open voor iedereen en is elke maandagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Docente is Leonoor Pronk. Biodanza komt uit Zuid-Amerika en staat voor 'de dans van het leven'. Het is een vorm van dansen waarbij het gaat om plezier, ontspanning, contact, vitaliteit, ervaren en in het hier en nu zijn. Anders dan bij de meeste andere dansvormen, zijn er bij Biodanza geen vaste danspasjes. Graag van tevoren aanmelden via info@leonoorpronk.nl. Zie www.biodanzametleonoor.nl.