Mistletoe in de straat

Bij mij in de straat, in de Juffermansstraat, zijn een aantal jaren geleden nieuwe bomen geplant. De oude bomen waren volgens de gemeente 'op' en deden het niet meer. Iedereen in de straat mocht meedenken bij de keus voor nieuwe bomen.

Eén van de bomen bevatte een mistletoe of maretak en het verzoek om die boom te laten staan is gehonoreerd. Want een mistletoe is in dit deel van Nederland een zeldzaamheid. Nu staat er dus tussen de nieuwe bomen één oude boom. Met een rubberen band wordt de hoogbejaarde boom met de mistletoe ondersteund. Een mistletoe is een halfparasiet, Hij groeit op zijn gastheer en haalt daar het water vandaan.

In de juist voorbije kerstperiode was die mistletoe extra interessant. Je kunt zo'n tak voor kerst kopen in het tuincentrum of bij de bloemist om het bijvoorbeeld aan je voordeur te hangen. Bedenk dan bij het ophangen van die Mistletoe dat hij oorspronkelijk diende om kwade en boze geesten weg te houden in deze donkere periode. Dat kwade en boze kan je met een mistletoe bestrijden. Dacht men. Er bestaat ook een oude traditie die zegt dat als je samen met iemand onder die groene tak staat, er een zoen moet volgen. Dat moet van de traditie. Over het algemeen wordt de mistletoe ook gezien als het symbool van vruchtbaarheid en leven. En dat is niet zomaar: als in de winter de bomen er kaal bij staan en veel planten al bijna doodgevroren zijn, blijft de mistletoe groen en zie je 'm nog steeds aan de bomen groeien. De mistletoe werd daarom aan de balken van stallen gehangen en diende om het vee vruchtbaar te houden. Die oude vormen van bijgeloof leven nog steeds. Juist rond kerst zijn er veel niet-Bijbelse tradities. Want de Bijbel zegt niet op welke dag Jezus geboren is en ook niet dat we zijn geboortedag moeten vieren. De viering van het kerstfeest vindt zijn oorsprong dus eigenlijk niet in de Bijbel. Wíj hebben daar een feest van gemaakt. De oorsprong van Kerstmis ligt vooral in oude heidense religieuze gebruiken die door de kerken 'overgenomen' zijn. De mistletoe in de Juffermansstraat herinnert ook in dit nieuwe jaar aan die oude heidense gebruiken.

Arjan de Kok