Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Drukbezochte informatieavond warmtevoorziening Poelgeest

Wijkbewoners en andere geïnteresseerden, waaronder wethouders Peter Glasbeek en Jan Nieuwenhuis, werden op 12 november in de brede school De Vogels geïnformeerd over de mogelijke warmtevoorziening van de wijk door warmte te winnen uit oppervlaktewater.

n Drukbezochte informatieavond toekomstige warmtevoorziening Poelgeest

haalbaarheidsonderzoek n Ruim honderd wijkbewoners en andere geïnteresseerden, waaronder wethouders Peter Glasbeek en Jan Nieuwenhuis kwamen op 12 november naar brede school De Vogels om geïnformeerd te worden over de mogelijke toekomstige warmtevoorziening van de wijk Poelgeest.

Vertegenwoordigers van Energiek Poelgeest, Vattenfall/Nuon, het Hoogheemraadschap Rijnland en de ingenieursbureaus Greenvis/IF namen de aanwezigen mee in de kansen die de omliggende wateren Klinkenbergerplas, Haarlemmertrekvaart, Leede én de rioolwaterzuivering-installatie Leiden-Noord bieden om warmte uit te winnen. Daarmee kan een grote stap worden gezet in verduurzaming van het Poelgeester warmtenet.


In 2015 is het idee van een warmterotonde, gevoed met (fossiele) restwarmte van Rotterdamse havens, voor grote delen van de provincie Zuid-Holland gepresenteerd als antwoord op het op termijn sluiten van de Unipercentrale (in de volksmond De Lichtfabriek) aan de Leidse Langegracht. Een groep bewoners uit de wijk Poelgeest zag in sluiting van deze centrale een kans om duurzame warmte uit omliggende wateren te gaan benutten voor hun wijk. Met behulp van subsidies van de provincie Zuid-Holland, Vattenfall, gemeente Oegstgeest en Leiden, en Hoogheemraadschap Rijnland is in het voorjaar 2019 een haalbaarheidsonderzoek gestart. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar Energiek Poelgeest wilde nu al geïnteresseerden op de hoogte brengen, voorlopige resultaten delen en betrekken bij het initiatief. Als het aan bewonersgroep Energiek Poelgeest ligt, komt er binnenkort een eigen bron, waarvoor het warme water wordt gebruikt om de wijk te verwarmen.

Aantrekkelijke wijk

"Dit is een heel aantrekkelijke wijk om te zoeken naar een aardgasloze oplossing", zei onderzoeker Mark Wolf van Greenvis/IF uit Utrecht. "Er ligt al een stadsverwarmingsnet en in deze wijk zijn de huizen relatief goed geïsoleerd. Er zijn technisch gezien ruwweg twee opties om de wijk lokaal van warmte te gaan voorzien. Warmte winnen uit oppervlaktewater of uit het water van de rioolzuivering installatie."

Lees verder op pagina 15