Jaap Smit legt de eed af voor Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. | Foto Dirk Hol
Jaap Smit legt de eed af voor Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. | Foto Dirk Hol Foto: Dirk Hol

Commissaris Smit legt eed af bij minister Knops

beëdiging n Commissaris van de Koning Jaap Smit is op dinsdag 10 december opnieuw beëdigd. Minister van Binnenlandse ­Zaken Raymond Knops nam de eed af.

Dit betekent voor Smit, die in Oegst­geest woont, dat op 1 januari 2020 zijn tweede termijn begint als ­commissaris in Zuid-Holland. De herbenoeming volgt op het besluit van Provinciale Staten twee maanden geleden.


"Het is een voorrecht om het ambt van commissaris van de Koning in Zuid-Holland te mogen vervullen. Mijn eerste termijn zit er bijna op en ik zie er naar uit deze prachtige provincie nog zes jaar te mogen ­dienen", aldus Smit.
Smit ziet grote uitdagingen waar de provincie voor staat: "De komende jaren moeten we keihard aan de slag met de grote vraagstukken van deze tijd op het gebied van goede bereikbaarheid, schone energie, mooie natuur, sterke economie en voldoende woningen. Dat gaan we doen samen met gemeenten en het rijk en met de inwoners en bedrijven in Zuid-Holland. Daarbij kijk ik ernaar uit dat we op een goede manier het publieke en politieke debat daarover met elkaar voeren. Op basis van argumenten en met aandacht voor de ander zodat we samen tot gedragen compromissen kunnen komen."


Nieuwe bomen voor Rhijngeest

groen n Stichting Het Zuid-Hollands Landschap gaat, met dank aan haar donateurs en beschermers, de komende periode aan de slag in haar gebieden. In Rhijngeest worden bomen geplant.

Rhijngeest is een uniek gebied doordat de ondergrond bestaat uit zowel zand, klei als veen. Hierdoor vind je in dit bospark een grote variatie aan planten, bomen en vogels. Naast het jaarlijks onderhoud dat het Zuid-Hollands Landschap uitvoert, herstellen ze voor eind 2019 twee eikenlanen door de aanplant van nieuwe bomen. Deze bomen hebben al een redelijk formaat en door de aanplant brengt men de lanen terug in hun element.


Tijdens de werkzaamheden blijft het terrein open voor het publiek, dat van harte welkom is om te wandelen. De bezoeker kan een afgesloten laan tegenkomen waar gewerkt wordt. Begin volgend jaar zullen de werkzaamheden afgerond worden en kan er weer in alle rust gewandeld worden.


Wie dat wil, kan zelf in actie komen voor de natuur steunt Rhijngeest met een donatie zodat Het Zuid-Hollands Landschap nog meer bomen en struiken kan aanplanten en het gebied goed kan onderhouden. Kijk voor meer informatie op: www.zhl.nl/bomenactie