Voor het laatst was de actieve groep heren vanuit de Lions op bezoek in Rustenborch. | Foto Willemien Timmers
Voor het laatst was de actieve groep heren vanuit de Lions op bezoek in Rustenborch. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Lions vieren dertien jaar Heeren van Rustenborch met een afscheid

samenzijn n Op donderdag 12 december kwamen de Heeren van Rustenborch voor het laatst bij elkaar tijdens een memorabele bijeenkomst in woonzorgcentrum Rustenborch.

Begin 2006 wilden de Lions Oegstgeest Warmond als vrijwilligers iets gaan doen voor de bewoners van woonzorgcentrum Van Wijckerslooth en Rustenborch. Aangezien er een herengroep was in Rustenborch die zijn activiteiten had op donderdagmiddag en de Lions ook een mannengezelschap was, werd er in overleg besloten dat de Lions zo'n zes keer per jaar iets zouden organiseren voor deze 'Heeren van Rustenborch'. Deels zouden dit activiteiten worden buitenshuis, zoals de Rembrandt-wandeling door Leiden, het bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag, de jaarlijkse bollentocht en allerlei bezoek aan diverse bedrijven en musea. De Heeren genoten hiervan. Andere activiteiten vonden plaats binnenshuis, waarbij er diverse sprekers lezingen hielden over verschillende thema's. Hierbij werd besloten dat het een goed idee zou zijn om ook de vrouwelijke bewoners uit te nodigen.
Hoewel ook het zorgcentrum wel uitstapjes kon regelen, hadden en hebben ze niet de mogelijkheid om tien tot vijftien begeleiders of rolstoelduwers te regelen. Iets wat de Lions wel kunnen verzorgen.
Extra was in 2016 de aanschaf van kwalitatief goede luidsprekers, die voor de klassieke luisterdagen gebruikt kunnen worden in het zorgcentrum. Dezelfde boxen hebben de Lions in 2017 gekocht voor centrum Hofwijck.
Sinds 2018 wordt er in Rustenborch elke maand aandacht aan een land besteed, en aan de hand hiervan organiseerden de Lions zes evenementen, die aansloten op het desbetreffende landenthema.

Einde

In de dertien jaar dat de Lions actief zijn geweest met de Heeren van Rustenborch, zijn er tachtig bijeenkomsten en uitstapjes geweest. "Het streefdoel is dus gehaald: 6.2 samenkomsten per jaar", sprak Thijs Teeling tijdens de afsluitende bijeenkomst. Voor de Lions wordt het tijd om na al die jaren weer een ander project te ondersteunen. Daarbij komt het feit dat de heren organisatoren inmiddels allemaal boven de zeventig zijn. Hierdoor, en vanwege het feit dat de populatie van verzorgingstehuizen in de afgelopen jaren sterk is veranderd, komt een einde aan de Heeren van Rustenborch-activiteiten van de Lions.
Tijdens zijn afsluitende speech noemde Thijs Teeling de support vanuit de Lions, de vaste commissie en Ariette van der Steenhoven, die de verjaardagskaarten verzorgde. "Door hen allen is dit project een succes gebleken. Maar van cruciaal belang was vanuit dit centrum de energie van José Lubbe en Helga Hansen in de beginjaren en Geraldine Quinland in de laatste jaren, waarbij de vrijwillige support van Merijka Hendrix er altijd bij was."

Ongetwijfeld zullen de Heeren elkaar nog in informele sfeer één op één blijven treffen. De eerste afspraken hiervoor zijn al gemaakt.