Afbeelding
Foto:

Volkswagen Kever Cabrio

In Oegstgeest rijden opmerkelijk veel Classic Cars rond. Ik sprak met Guus Bannenberg over zijn liefde op leeftijd, de Volkswagen Kever Cabrio.

Door John Vroom

"Zoals veel leeftijdsgenoten hadden mijn ouders een Volkswagen Kever. Daarmee gingen we begin jaren 60 met zijn vijven naar Spanje op vakantie. Hoe - daar verbaas ik me nu nog steeds over, want veel bagage kon je er niet in kwijt. Wij plakten met korte broeken aan het skai en kleine draairaampjes konden echt geen airco vervangen. Snelwegen waren er toen niet laat staan navigatiesystemen. Gewoon met een ouderwetse kaart recht door Parijs, Reims en Lyon rijden en driebaanswegen waar de middelste strook door beide rijrichtingen gebruikt kon worden om in te halen, levensgevaarlijk! Het snorrende motortje achterin gaf wel een gevoel van vertrouwdheid en de Kever liet ons nooit in de steek. Een decennium later bleek de Kever een ideale studentenauto. Goedkoop in aanschaf en onderhoud en zeer betrouwbaar. Met een Kever van bijna 20 jaar oud (aangeschaft voor 150 gulden) reden we eind jaren 70 ook weer naar Spanje, dit keer over mooie snelwegen. Dankzij de luchtkoeling was gemiddeld 110 over de snelweg goed mogelijk en ook in de bergen geen problemen. De liefde voor de Kever was gevestigd, maar het werkzame leven ging gepaard met leaseauto's die veel meer boden maar niet de charme van de Kever. Het wachten was op een geschikt moment om weer aan de oude liefde toe te geven. Dat moment kwam enkele jaren gelden in een impuls. Een prachtig onderhouden Kever Cabriolet van het laatste bouwjaar 1979 in originele toestand. Geleverd in het warme Miami en daarna gekoesterd in de garage van een liefhebber. Heb er niets aan hoeven doen, alleen de startmotor vervangen en de witte zijvlakken op de banden aangebracht. Heel bijzonder zijn natuurlijk de rechtop staande rem- en koppelingspedalen die je niet omlaag trapt, zoals nu, maar naar achteren. Heel herkenbaar in die tijd en nu levensgevaarlijk, was de kattenbak achter de achterbank waarin veel kinderen in de jaren 60 zorgeloos zaten, al zwaaiend naar de achterliggers. Eigenlijk zit je een beetje scheef achter het stuur bij de Kever en dat wordt veroorzaakt door de grote wielkast en de plaatsing van de pedalen. Hij staat nu droog en warm in de garage en komt er vooral uit op zonnige weekenden. Onlangs heb ik nog een originele autoradio uit de jaren 70 laten installeren. Veel ruis, maar ja dat is ook de charme van de Kever. Op de snelweg kun je elkaar nauwelijks verstaan met de kap open, maar het blijft op en top genieten!". Tja Guus, dit is echt Liefde op Leeftijd.

Heb jij ook een Classic Car en wil je er over vertellen?                 Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding