12 en 13 december verzorgden de Culinaire Kids de allerlaatste Kidsrestaurants in het Dorpscentrum.
12 en 13 december verzorgden de Culinaire Kids de allerlaatste Kidsrestaurants in het Dorpscentrum. Foto:

Laatste Kidsrestaurants in DCO

dineren n Op 12 en 13 december verzorgden de Culinaire Kids die de afgelopen periode aan de kooklessen van de Stichting Evenementen hebben deelgenomen een tweetal Kidsrestaurants, waar familie en andere belangstellenden konden genieten van een heerlijk zes-gangen-diner.

Nadat de gasten gastvrij werden ontvangen, waarbij hun jas werd aangenomen en ze keurig naar hun plaatsen werden begeleid, lieten zich het uitgebreide menu goed smaken. Niet alleen was al het voorbereidende werk organisatorisch prima in orde. Ook tijdens het restaurants waren de Culinaire Kids druk met het de begeleiding van de gasten: het uitserveren van de gerechten, het inschenken van de drankjes en het afruimen van het servies. Achter de schermen waren enthousiaste Evenementenvrijwilligers actief om ook daar alles in goede banen te leiden.

De restaurantlessen maakten deel uit van de kooklessen van de Stichting Evenementen, die samen met veel andere cursusactiviteiten in het Oegstgeester Dorpscentrum (DCO) werden aangeboden. Hoewel het nog niet zeker is of de Stichting Evenementen in de toekomst (een deel van) haar activiteiten in het Dorpscentrum zal kunnen blijven verzorgen blijft Evenementeninitiatiefnemer Diderik Selier positief: "Mede dankzij de motie van D66, CDA en Progressief Oegstgeest, waarmee € 20.000 beschikbaar is gekomen om in 2020 de vele cursussen door te kunnen laten gaan en er tijd gewonnen is om een andere financiering van het Oegstgeester jeugdwerk via de Stichting Evenementen in het Dorpscentrum of op andere locaties mogelijk te maken."
Inmiddels heeft ook het Dorpscentrum laten weten het belangrijk te vinden om de samenwerking met de Stichting Evenementen voort te kunnen zetten. Bedrijfsleider Ruud Brouwer en financieel bestuurslid Ton van der Lans zijn met Diderik Selier in gesprek om waar mogelijk bestaande activiteiten te kunnen continueren en nieuwe activiteiten mogelijk te maken. Kernwoorden daarbij zijn samenwerking, versterking van elkaars positie en continuïteit in de komen de jaren.

Binnenkort start de inschrijving voor nieuwe cursusactiviteiten. Kijk voor meer informatie op www.st-evenementen.demon.nl of bel met 071-5171540.


Paul en de kerstspinnen

n Een kerstverhaal voor jong en oud van Ronald da Costa

'Mama de politie is er en de televisie.' Paul roept zo hard hij kan. Hij hoort hoe mama naar beneden komt. Papa is in de kas waar de kerststerren staan. 'Het is een ramp,' zegt hij. 'Al mijn kerststerren zitten onder de spinnenwebben.'
Paul heeft het gezien. Kleine spinnen zitten in alle kerststerren en maken de rode en witte bladeren kapot. Papa heeft ze bespoten met een giftig spul, maar dat hielp maar even. Drie dagen later zaten ze er weer. Twee weken voor kerst hebben ze hun tuincentrum gesloten.
Er staat een stuk in de krant Onbekende spin in kerststerren en nu is de politie er en mensen van het journaal. Paul snapt er niks van. Papa en mama versieren ieder jaar een paar weken voor kerst de kas: mooie kerstbomen, overal lichtjes en een grote stal met Jozef, Maria, de herders, de koningen en het kind Jezus met daarnaast de os en de ezel. Boven de stal hangen ze een engel met gouden vleugels.
Paul is niet bang voor spinnen. Daarom heeft hij er een paar uit een kerstster gepakt en op zijn hand laten lopen. Ze zien er niet gevaarlijk uit en lijken precies op de kleine spinnen die in de herfst tussen de struiken vliegen vangen. Niks mis mee. Maar wat hebben ze met deze planten? Spinnen eten toch alleen maar insecten? Paul loopt naar het Jezus kind in de voederbak. Ook daar ziet hij ze lopen tussen het stro.
Even later komen er mensen van de televisie. Dat vindt hij wel spannend. De volgende dag zien ze de uitzending. Na afloop komen er apps, telefoontjes en Facebookberichten. Zijn ouders zijn er druk mee bezig. Zolang de kas gesloten blijft en ze niet weten om welke spinnen het gaat, verdienen ze niks. Dat is deze feestmaand een ramp.
Paul loopt naar de keuken. Hij heeft trek. Naast de broodtrommel ligt een kerststaaf. Mama heeft er vanmiddag een stukje van genomen, maar hij nog niet. Hij breekt er een groot stuk af, want hij heeft reuze trek. Dan gaat hij nog even naar de kas. Hier kan hij lekker eten zonder dat iemand het ziet. De stal ziet er kaal uit. Papa heeft bijna alle kerststerren verbrand.
Toch staan er nog drie tussen de poten van de os en de ezel. Paul bukt en ziet hoe ze onder de spinnen zitten. Dat wordt dit jaar geen vrolijk kerstfeest. Dan gaat de deur open. Snel legt hij het stuk kerststaaf in de mand waar het kind Jezus ligt. Iemand doet het licht aan en hoort hij zijn vader roepen: 'Paul, waar ben je?' 'Hier, bij de stal.'
Even later staat papa naast hem. 'Jongen het is al half negen. Jij moet naar bed. Bovendien wil ik niet dat je in de kas komt met al die spinnen. Zolang we niet weten wat voor soort het is, mag er niemand in. Ze hebben er een paar meegenomen voor onderzoek. Over een week horen we meer.' Paul knikt en gaat naar zijn kamer. Hij vertelt niks over de kerststaaf.
's Nachts droomt hij dat er overal spinnen kruipen: in zijn bed en tussen zijn kleren. Hij wordt van school gestuurd omdat de meester bang is dat hij ze meeneemt in de klas. In paniek wordt hij wakker. Het liefst zou hij weg willen kruipen in de stal bij de os en de ezel, maar daar zitten ook spinnen.
Op school probeert hij te doen alsof er niks aan de hand is, maar ze hebben hem op tv gezien. Hij merkt dat ze in de klas anders naar hem kijken. Alsof hij zelf een soort spin is.
's Middags bij de thee vertelt mama dat ze in België een paar jaar geleden ook zo'n spinnenplaag hebben gehad. Nadat ze de kas goed schoon hadden gemaakt, zijn ze niet meer terug gekomen. 'Trek het je daarom maar niet aan. Wacht, ik ga een lekker stuk kerststaaf voor je halen.' Paul krijgt een rood hoofd. Mama blijft lang weg. Even later komt ze verbaasd de kamer in. 'Ik weet zeker dat ik nog een groot stuk naast de broodtrommel had gelegd, maar er ligt bijna niks meer.' Ze kijkt naar Paul die zijn hoofd buigt. 'Weet jij hier meer van?'
Even later staan ze bij de stal in de kas. 'Waar heb je het gelegd?' vraagt mama boos. 'Dddaaar, bij Jezus,' stottert Paul. Mama loopt ernaartoe. Ze zoekt even tussen het stro. Dan trekt ze haar hand terug en geeft een gil. Ze roept: 'Kijk, dat stukje staaf zit onder de spinnen! En op die drie kerststerren zitten ze niet meer. Hoe kan dat nou?' Paul komt dichterbij. 'Het zijn echte kerstspinnen die van kerststerren houden en zoet en suiker lusten.' 'Doe niet zo raar,' zegt mama. 'Kerstspinnen bestaan niet. Spinnen eten insecten. Dit kan helemaal niet..' 'Maar ze zitten niet meer op de planten.' Mama haalt haar schouders op. Dat zegt niks, morgen zitten ze er weer.' Paul gelooft het niet.
De volgende dag staat hij vroeg op en gaat kijken in de kas. Hij weet niet wat hij ziet. De kerststaaf is op en de meeste spinnen zijn weg. Er zit er nog één op de neus van Jezus en een paar op de hand van Maria. Wanneer papa en mama komen kijken snappen ze er niets van. Ze bellen meteen met de mensen die bezig zijn met het onderzoek. Die begrijpen het ook niet.
Vrijdag komt de spinnenkenner en vertelt dat het een zeldzame soort is die af en toe opduikt en ook van schimmels en suiker houdt. 'Als ik geen kerststaaf had gepikt en in de stal had verstopt, hadden we dat niet geweten,' lacht Paul. Twee dagen voor kerst staat het in de krant met een grote foto van Paul in de kerststal: Jongen van negen ontdekt zeldzame spin in kerststerren.
Na kerst komt een schoonmaakbedrijf de kas schoonspuiten. Daarna wordt het toch nog groot feest. In de lege kas gaan papa en mama vuurwerk verkopen. Ook Jozef, Maria en Jezus staan schoongemaakt tussen de sterretjes. Door al het nieuws in de krant en op de tv, komen er veel mensen. Ze willen allemaal zien waar de kerstspinnen hebben gezeten. En iedereen wil een selfie met Paul.
Op oudjaarsavond, even voor twaalf uur, zegt papa tegen Paul:' Nou heb ik nog een verrassing voor je. Kom maar mee naar buiten.' Paul ziet voor de kas een groot hek vol vuurwerk. Twee mannen steken het aan de zijkant aan. Direct beginnen er fonteinen te spuiten. Af en toe schieten er pijlen de lucht in en als het middenstuk gaat branden, is Jozef te zien en Maria en Jezus. Als laatste gaat de engel branden. Uit zijn vleugels schieten pijlen omhoog en uit die pijlen….. Paul weet niet wat hij ziet en roept: 'Daar zijn ze, de spinnen!!' Overal in de lucht dansen er vuurwerkspinnen die met een grote knal uit elkaar spatten.
'Papa, hoe kom je hieraan?' vraagt Paul. Papa lacht: 'Dat verklap ik niet, maar wacht. Het is nog niet afgelopen. Let op die grote spin rechts.' Paul kijkt ernaar tot er na een knal letters uit zijn poten komen. Hij leest: Lang leve Paul!
Dan staat mama klaar met oliebollen. Voor Paul is het vanavond dubbel feest: Hij viert kerst en oudjaar op één dag. En dat zal hij nooit meer vergeten.

Ronald da Costa