Vrouwen- quotum

Alweer heel wat jaren geleden solliciteerde ik een predikantsplaats. Ik werd afgewezen. "We hebben al een keer een vrouw gehad en dat is ons niet zo goed bevallen, dus daar zien we vanaf". Ik vroeg me af hoe ze dat deden nadat een màn niet was bevallen.

Vorige week werd er gestemd over een vrouwenquotum voor de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Het leverde een hoop discussie, een flinke weerstand en een meerderheid vòòr op. Uit onderzoek blijkt dat mensen sollicitanten kiezen die op hen lijken. Omdat er vooral mannen bij beursgenoteerde bedrijven werken zouden die ook weer mannen kiezen. Dat heeft dus niet in de eerste plaats te maken met de overtuiging dat vrouwen ongeschikt zouden zijn voor de functie. Ik geloof veel eerder dat het beeld ontbreekt van een vrouw in die functie, omdat daar geen ervaring mee is. In de kerk gold dat ook en soms nog. Op lichtjesavond zei iemand tegen me, terwijl ik rondliep met een badge met 'predikant': "ik heb hier met een dominee afgesproken, maar er is hier niemand die ook maar enigszins op een predikant lijkt." Beelden zijn hardnekkig. Zeker als er geen gelegenheid is om dat beeld te actualiseren. Die beelden leven overigens evenzeer bij mannen als bij vrouwen.
Iemand, die ik gerust als feministisch kan typeren en zelf een hoge positie bekleedt in het bedrijfsleven, bevestigde mijn vermoeden. Ze gaat af en toe op feestdagen naar de synagoge. "Ik vind het ook gek, maar ik zou geen vrouwelijke rabbijn willen". Overtuiging en beeld houden blijkbaar geen gelijke tred. Om dat been bij te kunnen trekken is nieuwe ervaring nodig en soms doet die zich niet vanzelf voor. Dan moet die maar gecreëerd worden, desnoods door een vrouwenquotum in te voeren. Geen mooie oplossing, maar misschien wel een die nodig is.
Overigens deed ik in de gemeente waar ik had gesolliciteerd tijdens de vacante periode wat predikant-zaken. We hadden een goed contact. Toen ik een baan elders kreeg en vertrok bleek dat 'het ze alles was meegevallen'. Misschien gaan ontwikkelingen in de kerk zo waar soms sneller dan daarbuiten. Zelfs zonder quotum.

Iris van der Heul

Reacties naar okecolumn@ziggo.nl