De jonge expats speelden een Sinterklaasspel. | Foto Willemien Timmers
De jonge expats speelden een Sinterklaasspel. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Endegeest, Rhijngeest en Overgeest

Wandelen bij de rivierdelta         van Oegstgeest

visies n De zorgorganisaties Rivierduinen en Stichting '45 trekken zich terug uit Oegstgeest. Wat moet er gebeuren met het landgoed Endegeest, de buitenplaats Rhijngeest en het gebied Overgeest dat zij achterlaten? Omwonenden, schrijvers, natuurliefhebbers, biologen, historici, grondeigenaren en projectontwikkelaars hebben allemaal hun eigen ideeën over de toekomst van deze laatste groene oase in de Randstad. De Oegstgeester Courant biedt hen een podium voor hun visies zonder daarbij partij te kiezen. Deze week een prachtig artikel van de hand van dorpsgenoot Peter van Helsdingen.

Je beseft het misschien niet zo, maar je kunt in ons dorp aan de rand van een rivierdelta staan.

In de middeleeuwen was de Rijn nog een slecht bedwongen rivier die regelmatig buiten zijn oevers trad. Overstromingen kwamen en gingen en hadden grote invloed op de bodem en het landschap. Bij een overstroming werd door de eeuwen heen klei afgezet en dan weer zand in regelmatige herhaling en zo bouwde zich een gelaagde structuur op van afwisselende klei- en zandlaagjes. Als je een doorsnede zou maken zou je een structuur als spekkoek zien. Nederlanders, altijd actief in het bedwingen van overlast van water en het drooghouden van voeten en wegen, bedwongen begin 12e eeuw ook de Rijn en zo kwam er een einde aan de kwispelende rivier die deltavormende neigingen had en regelmatig zijn bedding en uitmonding verlegde. Waar de Rijn door de oude strandwallen was heen gebroken leverde dat in Oegstgeest het einde van de strandwal op, het einde van de geest, Endegeest. De strandwal lag naar verhouding hoger, mede door de opslibbing, terwijl de lage delen er naast nat waren. Op de strandwal woonde men en liepen de verbindingswegen. Op het uiteinde bouwde men een woning, later omgevormd en uitgebreid tot het kasteel dat daar nu ligt als een van de kostbaarste parels van Oegstgeest. Een mooier gebied om te wandelen hebben we eigenlijk niet.
Die bijzondere ondergrond levert samen met wat bewoners later van het terrein hebben gemaakt door aanplant van bomen, het aanleggen van een landschapstuin, wat heeft geleid tot het zeer fraaie en vooral rijke landgoed. Met rijk bedoel ik dan de biologische rijkdom met uitzonderlijk veel paddenstoelen, maar liefst vijf soorten orchideeën, een hoge variatie aan broedvogels en wintergasten. Nu zitten de houtsnippen weer in het bos, een vaste overwinteringsplek. Je stuit er altijd op verrassingen, zoals gele kwikstaart en waterral.
En let vooral ook op de bomen. Iemand met een speciale voorliefde voor bomen heeft ooit een Katsura geplant, die nu in volle glorie te zien is aan de zuidrand van het grote bos. En dan is er natuurlijk ook de monumentale Hollandse linde in het grasveld rechts naast de ingang van het kasteel. Een stam met een omtrek van meer dan vijf meter. Hij staat op de lijst van de tien meest monumentale bomen in Zuid-Holland. Aan de andere kant van het kasteel, de noordzijde, staat een aantal linden in een cirkel, de nazaten van een grote linde die daar stond. De laag hangende takken wortelden en groeiden uit tot bomen, de oude boom ging dood. En nu staan er naast de boom - op 1 december - sneeuwklokjes in bloei.
Geruststellend dat het landgoed ruimtelijke bescherming geniet vanwege de landgoedbiotoop en een deel van hel landgoed bovendien opgenomen is in wat vroeger de Ecologische HoofdStructuur heette en nu NatuurNetwerk Nederland. Dat ligt dus veilig!
Wandel en geniet, ook in dit jaargetijde.


Veel jonge expats bezochten bijeenkomst

Sinterklaas Meet & Mingle bij Kasteel Oud-Poelgeest

Ontmoeting n Op Sinterklaasavond hielden Leiden Marketing en medewerkers van Dorpsmarketing Oegstgeest een Meet & Mingle bij Kasteel Oud-Poelgeest.

Ook The Expat Centre Leiden (ECL) was betrokken bij de bijeenkomst. Burgemeester Emile Jaensch heette de gasten welkom en was verrast zoveel jonge expats te zien. De gasten werden verdeeld over twee zalen, speelden een dobbelspel en kregen een rondleiding in het kasteel en over het terrein.

Katsura in park Endegeest, aan de zuidrand van het grote bos. | Foto Peter van Helsdingen