Leerlingen Rijnlands Lyceum aan het werk voor beter onderwijs

paardenkracht n De laatste weken van het schooljaar op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest staan in het teken van de 24ste Actie Paardenkracht. De leerlingen zullen zich inzetten voor een onderwijsproject van Edukans in Ethiopië. Speerpunt van de actie dit jaar is het beschikbaar stellen van oplaadbare lampjes die de leerlingen aldaar in staat stellen 's avond huiswerk te maken.

Voor de vijftiende keer doet de school mee aan Edukans Going Global. Edukans heeft in een aantal landen langlopende projecten die steeds voor drie jaar worden gefinancierd. Ieder jaar mogen leerlingen van de deelnemende scholen op bezoek bij zo'n project om met eigen ogen te zien waaraan het opgehaalde geld besteed wordt. Edukans streeft ernaar dat meer kinderen langer naar school gaan en beter onderwijs krijgen. Dit vereist behalve investeringen in schoolgebouwen ook het opleiden van docenten en schoolmanagement en het besef van ouders dat onderwijs aan hun kinderen op de lange termijn beter is voor iedereen. Daarbij speelt het oefenen van 'social skills' een belangrijke rol. Met gevarieerde werkvormen worden onderwerpen als anticonceptie, HIV/AIDS, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen uit de taboesfeer gehaald en bespreekbaar gemaakt.


Op 29 november deden Amaris van der Plas, Shreyas Parida en Jan Schavemaker verslag van hun reis in februari 2019 naar Malawi. Zij waren onder de indruk van de vindingrijkheid, de leergierigheid en het geluk dat hun leeftijdgenoten in Malawi uitstraalden, ondanks de – in westerse ogen - gebrekkige middelen zowel thuis als op school.


In het kader van Actie Paardenkracht zijn er diverse activiteiten op de school. Op 12 december kan aanstormend muzikaal talent op het 'Open Podium' laten zien wat zij waard zijn: entree, baromzet en sponsorgelden zijn voor Actie Paardenkracht.
Verder zijn er iedere dag 'bake & tosti-sales', sluiten klassen weddenschappen af met hun docenten en er is een boekenmarkt. Leerlingen uit het 4de niveau geven workshops aan onderbouwleerlingen, of nodigen ouderen uit hun omgeving uit voor een 'High Tea' op 20 december.


Leerlingen worden uitgebreid voorgelicht over het doel van de actie door hun mentor. Iedere leerling krijgt een 'actiekaart' met informatie over het doel van de actie. Op deze kaart wordt ook genoteerd welke klus de leerling gaat aanpakken en het bedrag dat de leerling daarmee verdient. Het is niet de bedoeling dat leerlingen bij onbekenden om geld vragen. Leerlingen die geen actiekaart kunnen laten zien, werken waarschijnlijk niet voor Actie Paardenkracht. "Als u benaderd wordt door iemand die geen weet heeft van het doel van de actie en/of geen actiekaart heeft, informeert u dan zo snel mogelijk de school (tel. 5193500)" .