Burgemeester Emile Jaensch sprak uitvoerig met de kinderen over de oefening. | Foto Wil van Elk
Burgemeester Emile Jaensch sprak uitvoerig met de kinderen over de oefening. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Realistische oefening Bevolkingszorg

Ontruiming n Een ontploffing op Sportpark De Voscuyl, bij een buitenschoolse opvang (BSO), met kans op instortingsgevaar. Een rampscenario op dinsdag 3 december in Oegst­geest waar regionaal hulpdiensten op reageerden. Het was een realistische oefening voor de ambtenaren uit de Leidse regio als onderdeel van 'Bevolkingszorg'.

Door Wil van Elk

In samenwerking met brandweer, politie en Rode Kruis werd de BSO bij De ­Voscuyl ontruimd en werden de kinderen opgevangen in Sporthal De Cuyl waar zij werden afgeleid met spelletjes in de sportzaal. Het is immers voor hen een spannende ervaring. Wijkagent ­Menno ­Zijlstra liet de kinderen zien hoe je een arrestatie verricht.

Explosie

Harm ­Plasse van de Vrijwillige Brandweer Oegst­geest vertelde: "Wij kregen melding van een explosie bij BSO in het Fiks-gebouw. In overleg met de politie en de Officier Bevolkingszorg hebben we onderzoek gedaan. Voor ons de taak bij de inspectie te controleren op gaslekkages. Als alles weer veilig is dragen wij het over aan de gemeente." Vrijwilligers van het ­Rode Kruis zorgden voor de opvang van de kinderen in de sporthal.

Instortingsgevaar

Na de melding over explosie- en instortingsgevaar kwam 'het gemeentehuis' in actie. Burgemeester ­Emile ­Jaensch vertelde: "Mondjesmaat kwamen er boodschappen binnen en moesten er verbindingen worden gelegd. Vandaag is dat met diverse personen en bevelvoerders 'gespeeld'. Als burgemeester ben ik op de hoogte gehouden en hoefde verder niet in bevel te komen. Een paar maanden geleden hebben we al een oproepoefening gehad, 's morgens om zes uur."

Gewond

Carlos, een ambtenaar uit Leiderdorp, was de Officier van dienst Bevolkings­zorg; de hoogst leidinggevende van de gemeente: "Ik werd opgepiept door de meldkamer die vaststelde dat inbreng van de gemeente nodig is, bijvoorbeeld voor opvang van bewoners die tijdelijk elders onderdak moeten hebben. De vervolgactie en overleg is altijd in samenspraak met de officier van dienst van de politie en de brandweer. We hadden te maken met een melding dat meerdere personen gewond waren. De brandweer en de schoolleiding hebben heel adequaat gereageerd. Er zijn bij de opvang van de kinderen mensen van ons team opgeroepen en ingezet om ouders te informeren en nazorg te verlenen."

Voorbereid

Regelmatig oefenen van allerlei rampscenario's is nodig. "We leren bij een calamiteit of de verantwoordelijkheden strak worden nageleefd. Pakt iedereen zijn rol? En wordt het juiste belang gediend? We moeten goed voorbereid zijn op een echte calamiteit", vertelde de burgemeester na afloop. Hij besloot met het toespreken en geruststellen van de kinderen en beantwoordde hun vragen. "Jullie waren vandaag de acteurs." Hij bedankte de begeleiders voor hun inzet.

Brandweer

De burgemeester bedankte ook de vrijwillige brandweer. "Op de brandweerauto kunnen jullie zien dat ze uit Oegst­geest komen", zei hij tegen de kinderen die aandachtig naar hem luisterden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding