Het winnende ontwerp ('Parade') van Gabriel Lester zal uitgevoerd worden onder de Torenvlietbrug, vlakbij McDonald's.
Het winnende ontwerp ('Parade') van Gabriel Lester zal uitgevoerd worden onder de Torenvlietbrug, vlakbij McDonald's. Foto:

'Parade' van Gabriel Lester winnend ontwerp Torenvlietbrug

kunst n Onder de nog te vernieuwen Torenvlietbrug in Oegstgeest, waar de N206 de Oude Rijn kruist, wordt wandkunst aangebracht. Daarvoor schreef de provincie Zuid-Holland de prijsvraag Wandkunst onderdoorgang Torenvlietbrug Oegstgeest uit. Als winnaar van deze prijsvraag is Gabriel Lester uit de bus gekomen.

Zijn ontwerp, Parade, is gekozen uit de vier inzendingen voor een kunsttoepassing onder de brug. Met een wandkunstwerk onder de Torenvlietbrug wordt de onderdoorgang voor voetgangers, fietsers en automobilisten een aantrekkelijke en verrassende omgeving en fungeert deze ook als een rustplek langs de oever van de Oude Rijn. De provincie zal aan Gabriel een opdracht verstrekken om zijn winnende plan uit te werken tot een Definitief Ontwerp.
De jury prijst het ontwerp van Gabriel om de grote verbeeldingskracht. Voorzitter Jan Nieuwenhuis, wethouder Oegstgeest: "Wat op het eerste gezicht eenduidig lijkt - een school vissen - heeft bij nadere beschouwing meerdere lagen: vergankelijk leven, de link naar de Oude Rijn in de vorm van vissen en visfossielen van meer dan 50 miljoen jaar oud. Het beeld intrigeert omdat het zowel vanaf veraf als van dichtbij gezien kan worden als één afbeelding, terwijl tegelijkertijd individuele fossielen van vissen waarneembaar zijn. Waardevol detail in het ontwerp zijn de vissenogen die zowel overdag en 's nachts een fonkelend lichtspel tonen".

De aanpassing van de Torenvlietbrug maakt deel uit van de werkzaamheden aan de N206.

Afbeelding