Fiks bracht opnieuw roemruchte tegenstander een nederlaag toe. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks ruim langs roemrucht Rohda

korfbal n Fiks heeft opnieuw een tegenstander die kan bogen op een groots verleden, een nederlaag toegebracht. De zege viel zeer ruim uit. Na afloop stond er 17-33 op de teller.

Op het eerste gezicht een indrukwekkende prestatie om een opponent met een groots verleden, die altijd op het hoogste of één na hoogste niveau speelt, een zo grote nederlaag toe te brengen. De realiteit gebiedt deze zo overtuigende prestatie te bezien in relatie tot de stand op de ranglijst. Rohda staat kansloos met 0 punten uit nu vier wedstrijden onderaan met een negatief doelsaldo van meer dan 60. Feit is dat Rohda aan het eind van vorig seizoen een leegloop aan goede spelers heeft gehad en het kwaliteitsverlies niet kon opvullen. Degradatie voor de Amsterdamse club lijkt onvermijdelijk.

In de beginfase hield de thuisploeg gelijke tred met Fiks en kwam zelfs drie keer aan de leiding. Daarna trapte Fiks het gaspedaal in en strafte Rohda direct af door intercepties van de bal ten gevolge van de voorspelbare passing. Bovendien heerste Fiks in de korfzone waardoor Rohda vaak niet verder kwam dan één schot aanvallen. Met overtuigend en geraffineerd aanvalsspel waarbij doelrijpe pogingen werden verzilverd kantelde de formatie van Bas Harland de wedstrijd. Spelers die schotvaardigheid hadden werden goed uitgespeeld. Bij 5-8 hadden Roy Vreeken en Michelle Rozenbroek respectievelijk 4 en 3 goals op hun naam staan, dankzij het goede steunende werk van hun vakgenoten. Even kwam de tegenstander terug tot 7-8, maar in de minuten daarna ijlde Fiks naar 7-13 en kon geconcludeerd worden dat het fundament voor de zege was gelegd. Het was alleen de vraag tot hoever de stand ging oplopen. Het antwoord was een ruststand van 10-21. Bas Harland gaf aan dat Rohda speelde naar de mogelijkheden die het team heeft maar tegen dit Fiks gewoonweg kwaliteit te kort kwam. De uitslag werd 17-33.

Oegstgeest gelijk in doelpuntenspektakel

voetbal n In de eerste helft verzuimde FC Oegstgeest afgelopen zaterdag de wedstrijd in het slot te gooien. In de tweede helft kwam Blauw Zwart meer aan voetballen toe doordat FC Oegstgeest als gevolg van slecht plaatsen keer op keer het balbezit weer verloor. Maar kansen waren er volop aan beide zijden. Het uiteindelijke gelijke spel (4-4) is objectief gezien misschien wel een juist beeld van de verhoudingen.

Het team van FC Oegstgeest startte vol overgave en met veel beleving aan de eerste helft. Al die inzet leverde ook de nodige kansen op. Maar zoals dit regelmatig eerdere wedstrijden gebeurde, viel er ook nu weer heel snel een tegendoelpunt. Een verdedigingsfout werd in de negende minuut afgestraft door Blauw Zwart.
De Oegstgeestenaren lieten zich niet uit het veld slaan. Ze continueerden het opportunistische voetbal dat tot dan toe toch het nodige overwicht opleverde. Rond de dertiende minuut liet Mario Rianfiglio één van zijn snelle uitvallen zien. Hij liet zijn tegenstander(s) achter zich en gaf de bal voor op Bob den Hollander die op zijn beurt zorgde voor de 1-1. Meerdere kansen volgden, maar ook Blauw Zwart liet zich meer zien. Kennelijk waren ze wat bekomen van de schrik van de 'explosieve' start van FC Oegstgeest.
Kort nadat een kans van Bob den Hollander, via een voorzet vanaf de middellijn, alleen voor de keeper werd verijdeld, kreeg FC Oegstgeest een vrije bal op zo'n 25 meter vanaf het doel. Melvin van Gent prikte de bal keurig in de kruising: 1-2. Met deze stand gingen de teams, ondanks de grote kansen die FC Oegstgeest nog voor de pauze kreeg, ook rusten.
In de tweede helft kreeg Blauw Zwart wat meer gelegenheid om te voetballen doordat FC Oegstgeest wat onzorgvuldiger werd in de combinaties. Hierdoor werd de druk op het FC Oegstgeest-doel ook groter. Zo kon Blauw Zwart rond de 55ste minuut op gelijke hoogte komen (2-2). Enkele minuten later werd een doelpunt van FC Oegstgeest wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Ook Mario Gianfiglio kwam nog in een kansrijke positie, maar schoot net naast.
Ondanks het feit dat FC Oegstgeest iets meer in de verdediging werd gedrukt, kwamen over en weer nog steeds de nodige kansen. Zo werd Bob den Hollander in de zeventigste minuut in het strafschopgebied onreglementair onderuit gehaald. De scheidsrechter besliste een strafschop. Bob den Hollander rondde deze foutloos af: 2-3.
Het verdere verloop van de wedstrijd werd steeds chaotischer. Uiteindelijk profiteerde Blauw Zwart hier nog het meeste van gezien de twee doelpunten die zij kort na elkaar maakten: 4-3.

Gelukkig voor FC Oegstgeest constateerde de scheidsrechter vlak voor tijd een handsbal in de zestien meter zodat ze opnieuw via Bob den Hollander op gelijke stand konden komen (4-4).
Al met al was FC Oegstgeest wel de betere partij in deze wedstrijd.