Afbeelding
Foto:

Kees van Strien schrijft biografie van Belle van Zuylen

lezen n In Belle van Zuylen. Een leven in Holland (Uitgeverij Aspekt, 2019, ISBN 9789463387446, prijs €16.95) laat plaatsgenoot Kees van Strien ons kennis maken met een intelligente jonge vrouw die er moeite mee had zich neer te leggen bij wat er van een adellijke jongedame verwacht werd.

Of ze daar verstandig aan gedaan heeft is een ander verhaal, want ze is er niet gelukkig van geworden. Eind oktober is het boek op Slot Zuylen gepresenteerd. Zoals de titel aangeeft betreft dit de Nederlandse jaren van Belle, van haar geboorte in 1740 tot haar huwelijk (1771) met Charles-Emmanuel de Charrière, een van de vele Zwitsers die in de achttiende eeuw hun brood verdienden als huisleraar bij de verfranste Nederlandse elite. Belle wordt in dit boek niet behandeld als iemand die in het Haagse Literatuurmuseum haar plaats heeft in het Pantheon der Nederlandse letteren. Ook niet als een tragisch geval, waarbij we traantjes moeten wegpinken als ze de zoveelste huwelijkskandidaat teleurgesteld doet afdruipen. Wel iemand die er vooral van bezeten is haar gedachten op papier te zetten.

Deze biografie is het resultaat van uitgebreid onderzoek in Nederlandse archieven van families met wie Belle omging. Het leverde veel tot dusver onbekend materiaal op. Gedichten zoals bijvoorbeeld De vlinder en de twee spinnen, een fabel geschreven na een flinke ruzie met huwelijkskandidaat Werner van Pallandt, die haar samen met een vriend in een nachtelijk gesprek uithoorde over haar opvattingen over de liefde en dat vervolgens aan de grote klok hing. Ook commentaren op haar geschreven zelfportret en op haar korte verhaal Le Noble, en brieven van en aan Gijsbert Jan van Hardenbroek, een collega van haar vader die haar omstreeks 1770 ten huwelijk vroeg, terwijl zij tegen die tijd allang besloten had dat ze in Nederland nooit gelukkig kon zijn.

Hopelijk is dit voor velen een interessante nadere kennismaking met een springlevende schrijfster uit het verleden. Ook middelbare scholieren kunnen nu, zonder veel historische voorkennis, en via een vlot geschreven verhaal, meeleven met een jonge vrouw op zoek naar haar plaats in de maatschappij.


Two Aliens in Zambia - Leven en werken in een ontwikkelingsland

lezen n "Armoede, slechte wegen, verkeerschaos, zwarte mensen overal. Maar ook warmte en vochtigheid en een – altijd aanwezig - specifieke aardse geur. Afrika."

"Het is voor ons een compleet andere wereld. 'Mzungus', is het eerste wat we leren, de aanduiding voor 'witten'. Een uit het Swahili afkomstige term zonder enige negatieve betekenis. Het klinkt beter dan 'Alien', de aanduiding op onze Zambiaanse identiteitskaart."


In 1974 en 1975 wonen en werken Geert en Marisca Bruinooge in Nchelenge, in het noordwesten van Zambia. Ze geven les op de middelbare school. Het is hun eerste echte baan, in een vreemd land, met leerlingen uit een andere cultuur en met collega's uit verschillende landen. Ze zijn jong, enthousiast en (ook wel) naïef. Ze beleven en leren veel. Die ervaringen komen later goed van pas in hun werk en leven in Suriname, Botswana en Nederland.
Het boek 'Two Aliens in Zambia, Leven en werken in een ontwikkelingsland' is een bundeling van die ervaringen, een meer geordende weergave van hun tijd in Zambia.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven bij www.Probook.nl gevestigd in Utrecht. ISBN 9789082863116.
Het boek is ook te verkrijgen in de Rijnlandse Boekhandel. "René Koek wilde het graag in zijn winkel aanbieden", vertelt een sympathieke Marisca Bruinooge.

"Het doel van het boek is mensen te informeren over het werken en wonen in een ontwikkelingsland; de voorbereiding, ervaringen en wat dit heeft betekend voor ons verdere leven." Ter voorbereiding op het werk als docent in Zambia, is destijds een cursus gevolgd in het 'de Kraemer Zendingshuis' hier in Oegstgeest, dat nu een prachtig appartementencomplex is. "Destijds kenden wij Oegstgeest niet. We zijn hier pas in 1998 komen wonen."

Het boek (formaat A4) is rijk geïllustreerd met tekeningen en foto's. Het is een kijk- en leesboek in één. Het boek telt in totaal 116 pagina's.


Nieuw zzp-boek 'Vrije Jongen' van Nanno Benninga

lezen n Vanaf nu is het boek 'Vrije Jongen' ook via de boekhandel verkrijgbaar. Eerder verscheen het boek al op www.boekenbestellen.nl. Auteur is de Oegstgeester jurist Nanno Benninga (1968). Paperback 'Vrije Jongen' wordt in eigen beheer uitgegeven.

De twintigste verjaardag van zijn eenmanszaak was voor Benninga aanleiding om een luchtig en licht informatief boekje te schrijven, 'van zzp'ers, voor zzp'ers'. Centraal in 'Vrije Jongen' staan de werkavonturen van de auteur die, zoals hij zelf zegt, 'op een zzp-manier voor goud ging, en geluk had'. Ook bevat het boek een aantal columns die de auteur eerder op LinkedIn publiceerde, tien korte ervaringsverhalen van andere zzp'ers en tips die ieders werk (nog) leuker kunnen maken.

Volgens het CBS zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen geregistreerd als zzp'er. Heel veel anderen, jong en oud, denken erover na om voor zichzelf te beginnen. En dan is er nog een grote groep werkenden bij wie het soms 'knaagt': sluit het werk dat zij doen nog wel aan bij de waarden die zij in het leven het allerbelangrijkste vinden? 'Vrije Jongen' is geschreven met het oog op mensen uit deze drie doelgroepen.

Alles was nieuw en spannend toen jurist, sportfreak en Feyenoord-fan Nanno Benninga in het jaar 2000 zijn eenmanszaak inschreef bij de Kamer van Koophandel.

Alle begin is moeilijk, maar uiteindelijk bleek het 'eigen baas zijn' een schot in de roos. In 'Vrije Jongen' blikt Benninga terug op zijn eerste twintig jaar als zzp'er. En hij vertelt, aan de hand van zijn persoonlijke top-10 van waarden, waarom uitgerekend deze manier van werken zo goed bij hem past.

Hoe word je succesvol zzp'er? Hoe zorg je ervoor dat je, óók als je geen zzp'er bent of wilt worden, de beste baan ter wereld hebt? "Blader voor wat inspiratie door de bescheiden avonturen van een Oegstgeester vijftigplusser die nog steeds niet weet wat hij later wil worden. En wie weet, misschien vind je in dit boek de gouden tip(s) die ervoor zorgen dat werken ook voor jou levenslang leuk blijft!"

Over de auteur

Na zijn studie Internationaal Recht en een paar jaar 'kennismaken met werken' richtte Nanno Benninga in het jaar 2000 zijn eenmanszaak op. Zijn belangrijkste opdrachtgever op dit moment is MSD. Voor dit grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland werkt Benninga als bedrijfsjournalist / tekstschrijver. Eerder werkte hij als zzp-projectmanager in de goede doelenwereld (Aanvraag.nl) en sportwereld (Sporttop), en als (sport-)sponsoradviseur. 'Vrije Jongen' is Benninga's eerste boek.

De belangrijkste waarden voor de auteur zijn 'vrijheid', 'liefde', 'plezier', 'geluk', 'avontuur', goeddoen', 'bijdragen', 'gezondheid', 'balans' en 'ontspanning'. En die waarden zijn ook de titels van de tien hoofdstukken in 'Vrije Jongen'.

Vrije Jongen, 172 pagina's, prijs: 15,95, www.boekenbestellen.nl/boek/vrijejongen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding