Spitspaal verdwijnt na 19 jaar

Politiek n De spitspaal op de Almondeweg verdwijnt; dit voorstel van Lokaal en mede ingediend door de VVD werd aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad.

De spitspaal op de Almondeweg is bedoeld om sluipverkeer door de Dorpsstraat richting Rijnsburg te voorkomen. Maar tot het voorjaar van 2022 is er helemaal geen autoverkeer mogelijk en dus komt er ook geen sluipverkeer door de Dorpsstraat. Er zijn twee bedrijven, die veel last hebben van die spitspaal; een antiekhoeve en een garagebedrijf. Ook inwoners balen van deze wegafsluiting, zo liet Lokaal-fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen weten.

Alleen het CDA wilde de spitspaal behouden. Raadslid Mandema: "Het gaat niet alleen om het sluipverkeer, maar ook het fietsverkeer. De schoolkinderen uit Rijnsburg maken zeer frequent gebruik van de dijk; zij, en kinderen uit Teylingen die naar Leiden gaan en langs het Groene kerkje fietsen, maken gebruik van deze weg." Maar zijn woorden maakten geen indruk op de overige politici.

Ook wethouder Huizing liet weten, dat de spitspaal na negentien jaar kan verdwijnen. Maar het gemeentebestuur houdt wel in de gaten, of de verkeerssituatie daar veilig blijft. "We hebben Nieuw Rhijngeest er bij gekregen en er is in Rijnsburg een nieuwe wijk in ontwikkeling. We willen ons ook het recht voorbehouden, als er gevaarlijke situaties optreden of een te zware belasting voor de omgeving, dat we alsnog kunnen voorstellen om de paal omhoog te doen."


Scholen moeten meebetalen

Politiek n "We willen goede onderwijshuisvesting voor onze kinderen, maar niet tegen elke prijs." Met deze woorden steunde wethouder Huizing een voorstel van PrO, CDA en VVD om de kosten van duurzaamheidsmaatregelen voor schoolgebouwen in de hand te houden.

Vanaf volgend jaar moet ieder schoolgebouw voldoen aan de BENG-norm; Bijna Energie Neutraal. Die aanpassingen moeten gebeuren, als een nieuw schoolgebouw wordt gebouwd, of wanneer er grote renovaties van bestaande gebouwen zullen plaatsvinden. En dat kan veel extra kosten opleveren, met name als leerlingen onderwijs krijgen in oude en monumentale panden. Raadslid Welling (PrO) lichtte het voorstel toe: "We willen ruimte creƫren om niet geheel aan de duurzaamheidsrichtlijnen te voldoen bij renovaties van monumentale panden."
Raadslid Van der Hoeven (CDA) vulde aan: "We zoeken een hybride vorm van innovatie. Het zou kunnen dat verantwoordelijkheden verschoven gaan worden; dat gemeente meer moet doen omdat scholen minder gaan doen. We willen dat alle betrokken partijen wel hun eigen verantwoordelijkheid nemen." Fractievoorzitter Sven Spaargaren (VVD) besloot: "Goede en veilige schoolvoorzieningen zijn belangrijk voor het dorp. We moeten besluiten waar we als gemeente wettelijk minimaal voor aan de lat staan en wat wordt bovenwettelijk voorgesteld. Het gaat om de rol van gemeente en schoolbesturen: wie doet wat en voor welk budget. Als raadslid wil ik bij ieder voorstel van renovatie voor een school weten, wat wettelijk verplicht is, wat we moeten betalen als gemeente en wat de extra dingen zijn." Huizing steunde deze woorden: "We bekijken per school wat de school kan bijdragen. We moeten het hebben over waar de school voor een deel aan de lat staat."

Lokaal Oegstgeest stemde voor het besluit, maar tegen een zeer laat ingediend amendement waarin besloten werd dat het integraal huisvestingsplan van de scholen (het IHP) niet werd vastgesteld, maar ter kennisgeving werd aangenomen. "Dit betekent dat de 47 miljoen die hiermee gemoeid is, niet in de begroting hoeft te worden opgenomen. Voor de tweede maal (de vorige keer was anderhalf jaar geleden bij de Perspectiefnota 2019, toen de coalitie net van start was gegaan) worden verantwoordelijkheden en onvermijdelijke uitgaven hiermee uit de weg gegaan, en worden de kosten van het IHP weggepoetst uit het financiƫle beeld", aldus fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen.