De leeskring bij de Wolkersboom. | Foto Willemien Timmers
De leeskring bij de Wolkersboom. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Pop-up leeskring Winterbloei bij Jan Wolkersboom

lezen n Op donderdagmorgen 28 november kwam een groep geïnteresseerde boekenlezers bijeen in Milieu Educatie Centrum Oegstgeest om te praten over de verhalenbundel 'Winterbloei' van Jan Wolkers.

Deze bloemlezing van natuurverhalen van Wolkers werd tijdens de campagne 'Nederland Leest' cadeau-gedaan aan (nieuwe) leden van de bibliotheek. Er was niet zomaar voor de locatie Milieu Educatie Centrum gekozen: De natuur staat daar centraal en de 'Eik van Wolkers' staat er pal naast.
Huub Hendrix, voorzitter van het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest, gaf een beeldende presentatie over de unieke locatie; over de vele activiteiten die het MEC voor basisschoolkinderen uit Oegstgeest ontplooit om hen in contact te brengen met de natuur. En natuurlijk over Jan Wolkers, die als kind en jongere veel tijd doorbracht in de natuur, op en rond het landgoed Oud-Poelgeest en die de fameuze eik vaak heeft getekend.
Onder begeleiding van Dorine Meijer, Collectiespecialist van Bibliotheek Bollenstreek, werd vervolgens van gedachten gewisseld over 'Winterbloei'. De meeste deelnemers hadden een eigen favoriete tekst: "De grazige weiden", over de eerste twee schrijvers die Jan Wolkers hebben gevormd: God, als auteur van de Bijbel en Jac P. Thijsse. Of "De glimlach van een poes", dat een lezeres aansprak omdat zij zelf een kat heeft en waarin zij Wolkers' dierenliefde herkende. In "De schuimspaan van de tijd" geeft Wolkers zijn visie op natuur in Nederland en hoe mensen daarmee omgaan. Hij schreef het in 1994 en volgens één van de deelnemers is het nog steeds heel actueel.
Een lezeres vertelde dat zij eigenlijk niet zo'n trek had om werk van Wolkers te lezen. Zij had 'Turks fruit' gelezen en dat sprak haar helemaal niet aan. Maar ze bekende dat zij te snel over Wolkers had geoordeeld. Zijn rijke taalgebruik, rake observaties, humor en zijn diepe liefde voor de natuur, zoals die in de bundel te lezen zijn, hebben haar haar mening doen bijstellen.
Wie de natuurverhalen van Jan Wolkers ook wil lezen, kan die vinden in de bibliotheek. In het 'Waddenboek' en 'De achtertuin van Jan Wolkers' staan mooie natuurverhalen van deze natuurliefhebber en –kenner in hart en nieren.
In het voorjaar, tijdens de Boekenweek, gaat de Bibliotheek Bollenstreek opnieuw 'pop-up lezen'. Waar en wanneer dat gaat gebeuren, wordt later bekend gemaakt.