Er werden twaalf cheques uitgereikt met een totaalbedrag van €31.750. | Foto wil van Elk
Er werden twaalf cheques uitgereikt met een totaalbedrag van €31.750. | Foto wil van Elk Foto: Wil van Elk

Oegst!Live: Samen dorp mooier maken

samen n Afgelopen donderdag vond 'OEGST!Live' plaats bij het Dorpscentrum in Oegstgeest. De avond werd georganiseerd door Dorpsmarketing Oegstgeest, Cultuurfonds Oegstgeest en Rabobank Leiden-Katwijk. Er waren twaalf cheques voor verenigingen en stichtingen, een programma voor en door Oegstgeestenaren en de bank maakte bekend medio 2020 te verhuizen.

Dorpsmarketing Oegstgeest vertelde wat zij allemaal in petto heeft voor Oegstgeest, Jetteke Bolten vertelde meer over het volgende muurgedicht dat wordt gerealiseerd in Poelgeest en Conciërge van het Jaar Huig van Duijn werd in het zonnetje gezet. Tijdens de avond maakte Rabobank de winnaars bekend van het Rabobank Wensenfonds.

In totaal zijn er twaalf cheques uitgereikt met een totaalbedrag van maar liefst €31.750 aan verenigingen en stichtingen die Oegstgeest mooier maken.
Zo kreeg Hospice de Mare €5.000,- voor de aanschaf van beweegbare stoelen voor de bewoners. En Marente ontving €4.000 voor een snoezelkar, een verrijdbare kar met beeld en muziek om de dementerende bewoners rustig te maken.
Met het Wensenfonds wil de bank een bijdrage leveren aan het versterken van lokale omgeving via verenigingen en stichtingen in Oegstgeest. Zij zijn belangrijk in de samenleving, zo is de overtuiging van de bank. Het verenigingsleven zorgt voor verbinding, ontmoeting, samenwerking en betrokkenheid in de gemeente.


Rabobank verhuist en gaat verder in Dorpscentrum Oegstgeest

verhuizing n Tijdens OEGST!Live blikte directievoorzitter Erik Versnel niet alleen terug op 2019 maar wierp hij ook een blik vooruit.

Erik Versnel: "Waar klanten vroeger langs kwamen voor een overboeking of geldopname, kunnen klanten nu steeds meer bankzaken via internet of per telefoon regelen. Het aantal bezoekers aan ons kantoor aan de Lijtweg in Oegstgeest is teruggelopen en daarom sluit het kantoor in het tweede kwartaal van 2020. Vanaf 1 april zijn wij elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig in het Dorpscentrum in Oegstgeest. Klanten kunnen hier dan terecht voor dagelijkse bankzaken. Ook is het mogelijk om een afspraak voor financieel advies te maken. We vinden het belangrijk om dichtbij te blijven in Oegstgeest en daarom zijn er ook onze mobiele adviseurs die bij klanten thuis langs kunnen komen."

Voorzitter van het Dorpscentrum Pieter Hellinga is blij met de samenwerking met de Rabobank: "Ik vind het geweldig dat de Rabobank hierheen komt. Het is een coöperatieve bank. Onze missies bevatten allebei het leveren van een maatschappelijke bijdrage. We hebben geen tijd gehad om ons vijf-jarig jubileum te vieren, maar ik denk dat deze samenwerking met de Rabobank het beste cadeau is wat we het dorp kunnen geven aangezien we nu de geplande verbouwing van de keuken eerder en mooier kunnen uitvoeren."


Curium opent High & Intensive Care

Trots n Charlotte van Baaren kwam ooit met het idee om bij het Curium een High & Intensive Care (HIC) in te richten, bedoelt voor opvang van jongeren met zware psychotische problemen. Zij keek vrijdag 29 november trots toe bij de opening.

Er heerste een gevoel van collegialiteit met de aanwezigheid van mensen van de rechtbank, politie, gemeente, Curium en vergelijkbare instanties uit het gehele land. De boodschap van de toespraken was vooral het uitbannen van drang en dwang. De opmerkingen van ­Martin, een jonge ervaringsdeskundige, maakte veel indruk. Hij noemde vooral de eenzame strijd.

De nieuwe HIC is fris, maar toch sober ingericht. De jongeren staan duidelijk centraal in het nieuwe onderkomen waar zij kunnen worden opgevangen en begeleid, met hun ouders in de nabijheid en veel persoonlijke zorg. Met moderne hulpmiddelen hebben zij alles bij de hand, muziek en foto's.

Wethouder Jan Nieuwenhuis zei dat Oegstgeest trots is op deze voorziening met regionale functie. Hij schonk een echte Oegstgeester Dakpan die ergens in het pand aan de wand kan worden gehangen. (WvE)

De High & Intensive Care bij het Curium wordt geopend. | Foto Wil van Elk