Tijdens het bezoek bij De Jonker vertelde eigenaar en chef Octave over nieuwe ontwikkelingen in het koken. | Foto Willemien Timmers
Tijdens het bezoek bij De Jonker vertelde eigenaar en chef Octave over nieuwe ontwikkelingen in het koken. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Leerlingen Teylingen College Duinzigt bij De Jonker

onderwijs n Tweedeklasleerlingen die het vak Discovery volgen bij Teylingen College Duinzigt, mochten op maandag 11 november een kijkje nemen in de keuken van restaurant De Jonker aan de Lange Voort.

Het restaurantbezoek was onderdeel van de module Fun with Food. De opzet van de module is dat leerlingen de startup van hun imaginaire restaurant voorbereiden. Leerlingen maken hiervoor een menukaart en moodboard. De module eindigt met een kookwedstrijd.

In de lessen leren de leerlingen spelenderwijs over chemische reacties tijdens het koken. Niet alleen de kleur en smaak, maar ook de structuur van voedsel verandert, merkten de leerlingen op. "Leerlingen werken enthousiast samen, na afloop wordt er zelfs ijverig afgewassen en opgeruimd", vertelt docente Marijke Boon.
Om aandacht te besteden aan voedselverspilling, heeft de docente gebruik gemaakt van producten die door collega's en Albert Heijn Winkelhof en Merenwijk werden aangeleverd. Leerlingen hebben hiermee cake, pannenkoeken, fruitsalade, pasta en gevulde paprika's bereid. Als wordt gevraagd wat ze het leukst vinden, zegt Meves: "Het koken van pasta, omdat ik niet verwachtte dat het zou lukken".
Het is een geïnteresseerd clubje. Dat bleek toen ze restaurant In den Doofpot uit Leiden bezochten waar assistent-chef Auke Alkema een spectaculaire demonstratie 'koken met vloeibaar stikstof' had verzorgd.

Tijdens het bezoek bij De Jonker vertelde eigenaar en chef Octave over nieuwe ontwikkelingen in het koken. Over de toenemende vraag naar vegan gerechten en dat je boerenkool prima kunt combineren met krokant gebakken tofu. Vol trots liet hij zijn green egg zien waarin hij onder andere pulled pork bereidt. De leerlingen waren met name van dat laatste gerecht onder de indruk. Octave had daarvoor al gedemonstreerd hoe hij met behulp van een vacuümapparaat het vlees 24 uur lang in zijn eigen vocht kan laten marineren. De leerlingen mochten vragen stellen en proeven. Ze werden vooral stil toen Octave, die zelf op Duinzigt les heeft gehad, vertelde hoe hij ertoe gekomen was om kok te worden. Wat hij de kinderen meegaf: 'Kies een opleiding die bij jouw karakter en je interesses past'.