De Jan Hendrik Oort-brug heeft een metamorfose ondergaan. | Foto Wil van Elk
De Jan Hendrik Oort-brug heeft een metamorfose ondergaan. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Oort-brug begin december weer open

verkeer n De werkzaamheden aan de Jan Hendrik Oort-brug, gestart op 9 september, liepen uit door zware regenval.

De fietsbrug over het Oegstgeesterkanaal verbindt Haaswijk met de Kennedylaan. De opbouw was in slechte staat en moest worden opgeknapt.

De aannemer De Vries Werkendam B.V. werkte eerder aan de Gerrevinkbrug, en werkt nu aan de renovatie van de Jan Hendrik Oort-brug en een kleinere brug verder Haaswijk in. De bovenbouw en rijdekken van de bruggen zijn in hun eigen werkplaats geproduceerd. Naar verwachting is de brug weer open in de eerste week van december.


Aanvragen vuurwerkvrije straat

Politiek n Oegstgeestenaren die met hun straat hebben afgesproken vuurwerkvrij te zijn met Oud en Nieuw, kunnen dat weer melden bij de gemeente.

De gemeente faciliteert hierbij bewonersafspraken met betrekking tot een vuurwerkvrije buurt door middel van posters en flyers.
Zes initiatiefnemers (straten) hadden zich vorige jaar aangemeld. Uiteindelijk zijn er tijdens de jaarwisseling twee straten geweest waarin met gebruik van posters werd aangegeven dat er sprake was van een vuurwerkvrije straat. De overige initiatiefnemers hebben om verschillende redenen de vuurwerkvrije buurt niet doorgezet.
De gemeente gaat niet zelf vuurwerkvrije buurten organiseren, maar biedt slechts hulp aan.

"We benadrukken dat het iedereen vrij staat om met elkaar afspraken te maken, maar dat niemand zich verplicht hoeft te voelen. De posters en flyers zijn ook dit jaar weer online aan te vragen."


Kannerschool op terrein Endegeest

politiek n Uit gemeentelijke stukken die het Oegstgeester college aan de gemeenteraad heeft gestuurd, blijkt dat er richting gekozen wordt voor het bouwen van een nieuw gebouw voor de Prof. Dr. Leo Kannerschool op het terrein van Landgoed Endegeest.

Als alle procedures in één keer voorspoedig zouden verlopen, zouden de leerlingen (die allen een vorm van autisme hebben) voor 2023 weg kunnen zijn uit hun huidige gebouw aan de Oegstgeester Hazenboslaan dat al jaren niet meer voldoet.
Het Leidsch Dagblad meldt dat er belangstelling is voor een stuk grond aan de Wassenaarseweg, grenzend aan de Kliniek Intensieve Zorg van Rivierduinen.
Het afgelopen jaar zijn er vijf scenario's met elkaar vergeleken. Hieronder renovatie van het huidige gebouw en een verbouwing van de oude Julianaschool. Deze opties blijken te kostbaar.

Er is ook gekeken naar nieuwbouw op de huidige locatie. Alhoewel dit financieel wel haalbaar zou moeten zijn (er is in de gemeentebegroting 15 miljoen euro gereserveerd), is dit minder gunstig voor de uiteindelijke opbrengst van de grond, en geeft het voor de leerlingen (die vanwege hun autisme erg aan structuur hechten) veel onrust.
Het beste scenario blijkt nieuwbouw op het terrein van Endegeest. Nadeel hier is wel dat het bestemmingsplan van het gebied nog moet worden vastgesteld, en dat niet Oegstgeest, maar Leiden eigenaar is van de grond.


Omdat de komst van een nieuw gebouw al jaren is uitgesteld, wil het college van burgemeester en wethouders nu vaart maken. Daarom stellen zij aan de gemeenteraad voor 400.000 euro ter beschikking te stellen om de plannen verder uit te werken.


Ventverbod in Oegstgeest

politiek n Kortgeleden heeft het Oegstgeester college een ventverbod ingesteld. Er is besloten om het venten van goederen in de vijf Oegstgeester winkelgebieden en bij evenementenlocaties te verbieden. Het verbod geldt overigens ook in het hele dorp voor deur-aan-deur verkoop op zondag en op alle dagen tussen 20.00 en 08.00 uur.

Het verbod geldt niet voor verkopers van de daklozen- of straatkrant of voor andere losse krantverkoop, maar wel voor de verkoop van abonnementen, zoals voor kranten, energiecontracten, loterijen en telefonie. Hiervoor is ontheffing is mogelijk.

Muziek

Voor straatmuzikanten geldt het ventverbod niet. Zij vallen onder een ander artikel van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en kunnen op grond hiervan een ontheffing krijgen.
Het strengere beleid is een reactie op besluiten in omliggende gemeentes die de afgelopen tijd vergelijkbare maatregelen hebben genomen. Burgemeester Emile Jaensch zag het aantal verkopers in de winkelgebieden in Oegstgeest de afgelopen tijd toenemen, zo zei hij tegen Sleutelstad. "Inwoners hebben daar last van, mensen willen rustig hun boodschappen kunnen doen."
Met dit besluit pakt de gemeente ook de verkoop van alcohol en lachgas rond evenementen aan. Zeker lachgas vormt sinds enkele jaren een toenemend probleem.