Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Open brief aan de Gemeenteraadsleden van Oegstgeest betreffende Klaproosdag, 11 november

* 11 november (11-11) worden om 11.00 uur in de Gemenebestlanden de gevallen militairen uit de eerste en tweede Wereldoorlog herdacht: 'Remembrance Day' of 'Poppies Day'. Ook op andere plaatsen worden op die dag en op dat uur herdenkingsbijeenkomsten gehouden. In Oegstgeest in het Groene Kerkje en bij de graven van de omgekomen vliegtuigbemanningen van de Royal Air Force. Zij verloren hun leven in of nabij Oegstgeest in de strijd voor onze vrijheid en vonden bij het Groene kerkje hun laatste rustplaats.
* In de uitnodigingsbrief van het Oorlogsgravencomité Oegstgeest van 30 oktober j.l. werd geschreven "Voor de goede orde merken wij op dat dit de laatste herdenking in de huidige vorm zal zijn. In overleg met de Oranjevereniging, de Raad van Kerken en de gemeente Oegstgeest is besloten om de herdenking van de geallieerde gevallenen samen te laten vallen met de herdenking op 4 mei in Oegstgeest." Een reden voor dit ingrijpende besluit, dat bij velen slecht valt, werd niet vermeld. Evenmin dat het Oorlogsgravencomité zal worden opgeheven.
* Een nieuw te vormen comité 'Herdenken en vieren' wil de Gemenebestherdenking van 11-11 om 11 .00 uur laten vervallen en combineren met de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. De 11-11 herdenking zou dan die dag plaats moeten vinden om 18.00 uur in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan. D.w.z. enkele kilometers van de gewijde plaats bij het Groene Kerkje, waar tot nu toe de kerkklok luidde, een roll-call werd gelezen, bloemen bij de graven werden gelegd en de last post en het reveille ten gehore werden gebracht. Ik ben niet de enige die zich over dit voornemen schaamt jegens de gesneuvelden en hun nabestaanden.
* Argumenten die inmiddels naar buiten kwamen? Vergrijzing van de belangstellenden; er zijn geen nabestaanden meer bij de herdenking; de herdenking moet toekomstbestendig zijn.
Ook Loco-burgemeester Huizing bevestigde, aldus de Oegstgeester Courant van 13 november jl.., dat de Gemeente de drie herdenkingen (11-11, 4 mei en 23 mei) wil samenvoegen. Een zakelijk en kil standpunt.
* Geen van de gehanteerde argumenten vertoont een spoor van validiteit. Maar bovenal geldt: dit is geen taak van het College van B&W. Het betreft een inwonersaangelegenheid waarvoor het College uitgenodigd wordt en waarbij het College gast is.
Indien het Oorlogsgravencomité meent dat de sinds decennia gebruikelijke herdenking op 11-11 in het Groene Kerkje om welke reden dan ook beëindigd moet worden, dienen de comitéleden opvolgers te zoeken die de 11-11 plechtigheid wel willen voortzetten.
* Met de Menenpoort in Ieper (België) in gedachten vraag ik de leden van de Gemeenteraad het initiatief te nemen om alle betrokkenen uit te nodigen op het besluit terug te komen. Dit is geen politieke kwestie. Nu kan het nog. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het betreft een ereplicht om op 11-11 onze bevrijders in en nabij het Groene Kerkje te herdenken. Wat nu dreigt te gebeuren is de eer van Oegstgeest te na.

Jan J.L. de Soeten


Bestrating Terweeweg

Vorige week schreef Margriet Duyster een brief op deze plek over het slechte wegdek van de Terweeweg. Zij kreeg antwoord van wethouder Matthijs Huizing. "Het aanleggen van de definitieve bestrating van de Terweeweg en omgeving is uitgesteld mede op verzoek van bewoners van de Terweeweg en omgeving. Zij waren van mening dat er door de herbestrating onnodig veel bomen gekapt moesten worden. Dit heeft geleid tot een in februari 2018 aangenomen motie die stelde dat alle aangevraagde kapvergunningen ingetrokken of aangehouden moesten worden. Aangezien het onvermijdelijk is dat er bomen gekapt worden bij de herbestrating, is daarmee ook het project herbestrating Terweeweg stilgelegd. Na maanden overleg met bewoners, bomenbond en commissie Groen & natuur is overeenstemming bereikt over welke bomen gekapt moeten worden. Hierna kon pas de noodzakelijke omgevingsvergunning aangevraagd worden. Deze is vorige week maandag verstrekt. De gemeente is nu bezig met de aanbesteding van het werk die naar verwachting in januari 2020 afgerond zal worden. In maart 2020 kan dan met de uitvoering begonnen worden. De Terweeweg zal eerste worden aangepakt."

Afbeelding