Afbeelding
Foto:

Thuis, waar is dat eigenlijk?

lezing n In aansluiting op het jaarthema 'Thuis' van de Raad van Kerken spreekt op maandagavond 25 november Philip Troost over bovenstaand thema. Het zal gaan over de vraag in hoeverre je thuis bent bij jezelf.

Ook komt de vraag aan de orde in hoeverre je daarin verbonden bent met God, of niet. Philip Troost schrijft daarover: "Thuis bij God… je kunt daarnaar op zoek zijn op een manier waarbij je jezelf opkrikt tot een geestelijke sfeer. In dat opkrikken ga je dan wat weg bij jezelf. Bij de realiteit van je alledaagse leven, waar de pijn is, de weerbarstigheid, de zwakte en de angst en wat al niet aan gewone menselijke kleinheid. Wie thuis wil zijn bij God, zal thuis moeten zijn bij zichzelf."

Philip Troost is na zijn studie theologie begonnen als gemeentepredikant en werd vervolgens studentenpastor. Sinds 2005 is hij verbonden aan Spectrum, centrum voor bewustwording, creativiteit en zingeving. Ook verzorgt hij de leergroep 'Mindful met Jezus' en geeft hij individuele en relatietherapie.

Rehobothkerk, Lijtweg 1 • Inloop 19.30, programma 20.00 – 22.00 • Info: Reina Albracht, 06-21954551


Vervolg van de voorpagina

De ruim voorradige warmte uit de omliggende wateren kan 's zomers ondergronds worden opgeslagen in een Warmte Koude Opslag (WKO) en in de winter worden gebruikt om met behulp van een warmtepomp de huizen mee te verwarmen. Er is nog wel elektriciteit nodig om het water warm genoeg te krijgen, aldus de onderzoeker."

Onbekend gebied

Niet alleen voor bewoners maar ook voor Laurien Smies van Vattenfall is warmtewinning uit water (aquathermie) een onbekend gebied, maar lijkt gezien de voorlopige resultaten perspectiefrijk. "Het is een mooie techniek, maar heeft voor het hele stadswarmtenet onvoldoende capaciteit. We sluiten ons wel graag aan bij dit initiatief van bewoners. Het warmtenet van Poelgeest is een apart deel van het Leidse net en een eigen voorziening is technisch goed mogelijk", aldus Smies. "De stadsverwarming zal op de achtergrond beschikbaar blijven, omdat Vattenfall een leveringsverplichting heeft aan de wijk".

Thematafels

Na de presentaties konden de bezoekers aan een aantal thematafels (techniek, toekomst warmte, Hoogheemraadschap, zeggenschap en financiën) in discussie gaan met de onderzoeker van Greenvis/IF, vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap, Vattenfall, gemeente en Energiek Poelgeest en hun vragen stellen.

De onbekendheid met het onderwerp leidt tot de nodige vragen waar nog niet altijd een passend antwoord op kan worden gegeven. Een greep uit de vele vragen:
• Welk effect heeft warmtewinning uit het water op de natuur?
• Is een watertemperatuur van 18-20 graden in de zomer wel voldoende om onze huizen in de winter langdurig te verwarmen tot zo'n 21 graden?
• Wie is eigenaar van de temperatuur van het oppervlaktewater?
• Wat is het rendement van deze manier van duurzaam warmte opwekken t.o.v. fossiele bronnen (kolen, gas, olie) in CO2 uitstoot en kosten?
• Hoeveel elektriciteit is nodig om het aquathermiesysteem te kunnen laten werken?
• Waarom is niet ook onderzocht of geothermie/aardwarmte als duurzame bron kan dienen?
• Komen er grote gebouwen in de wijk staan om het systeem te kunnen laten werken of zit het meeste ondergronds?
• Wie zijn de (wettelijke) eigenaren van de warmtebron, systeem, transport- en distributienet?
• Wat is de rol van de gemeente bij deze zoektocht?
• Hoe zit het met de prijs van warmte uit het water voor de afnemers t.o.v. de huidige kosten?
• Is ieder Poelgeester huishouden verplicht om warmte te gaan afnemen van deze bron?

Voorjaar 2020

Op een beoogde bewonersbijeenkomst in het voorjaar van 2020 presenteert Energiek Poelgeest de eindresultaten en -conclusies van het haalbaarheidsonderzoek en heeft dan gedegen antwoorden geformuleerd op de vragen van bewoners. Daarnaast zullen dan ook de organisatorische en juridische aspecten, en het eigenaarschap van en het investeren in deze nieuwe warmteketen besproken worden.