De gemeente en meer dan twintig organisaties ondertekenden het preventieakkoord. | Foto Willemien Timmers
De gemeente en meer dan twintig organisaties ondertekenden het preventieakkoord. | Foto Willemien Timmers Foto:

Ruim twintig organisaties tekenen preventieakkoord

preventie n Op dinsdagmiddag 12 november was het in de Montessorischool aan de Lange Voort een drukte van belang. Nadat alle kinderen de school hadden verlaten, wisten vertegenwoordigers van zo'n twintig Oegstgeester organisaties de aula te vinden om daar samen te praten en te horen over grote en kleine problemen bij het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren.

"Alle jeugdigen hebben het recht om gezond en veilig op te groeien tot zelfstandige en gezonde volwassenen." Wethouder Jan Nieuwenhuis opende de middag en benadrukte het belang van samenwerken om problemen bij opgroeiende kinderen zo veel mogelijk voor te zijn.

Kinderpsycholoog Tischa Neeve was uitgenodigd voor een korte lezing, waarin ze een vurig pleidooi hield voor verbinding en contact. Ze vertelde openhartig over haar leven als 'tv-psycholoog' en haar rol als ouder van eigen - en pleegkinderen. Haar manier van aanpak maakte indruk bij de aanwezigen. Niet benadrukken wat er fout gaat, maar dichtbij zijn en contact maken. "iI kom er steeds meer achter dat verbinding de sleutel is."

Na haar praatje werd het 'Preventieakkoord Jeugd Oegstgeest' ondertekend: tien stevige afspraken uitgewerkt in een gezamenlijk actieprogramma.

"Ongeveer één op de tien jeugdigen heeft hulp nodig. Meer kinderen in Nederland maken gebruik van jeugdhulp en hoewel dat een landelijke trend is, is deze ontwikkeling zorgelijk. Vaak wordt jeugdhulp pas ingezet wanneer de problemen zichtbaar worden, maar die problemen zijn vaak al eerder ontstaan. Investeren in preventie en vroegsignalering kan ontstaan van problemen voorkomen of problemen klein houden. Daarom legt de gemeente Oegstgeest meer nadruk hierop. Samen met ouders, leerkrachten en andere professionals focussen we de komende jaren op een preventieve aanpak. We willen eerder signaleren, zodat jeugdigen, jongvolwassenen en gezinnen tijdig de juiste effectieve hulp krijgen," aldus de gemeente in het voorwoord van het preventieakkoord.

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel om elkaar (nog) beter te leren kennen.