Schuberts Schöne Müllerin met bariton Jasper Schweppe en pianiste Riko Fukuda is zondag in Cultuurhuis De Paulus.
Schuberts Schöne Müllerin met bariton Jasper Schweppe en pianiste Riko Fukuda is zondag in Cultuurhuis De Paulus. Foto: Joris Schweppe

Schweppe: Schuberts liederen zijn voor de huiskamer bedoeld

muziek n Aanstaande zondag, 24 november, om 16.00 uur in De Paulus zingt Jasper Schweppe Schuberts liederencyclus Die schöne Müllerin, met Riko Fukuda aan de piano. Een internationaal gereputeerde bariton en artistiek coördinator van het Nederlands Kamerkoor, toog hij vorige week toch naar Karlsruhe.

Door Lucien Knoedler

Schweppe bezocht dr. Thomas Seedorf, hoogleraar aan de Muziekuniversiteit aldaar, gespecialiseerd in de geschiedenis en uitvoeringspraktijk van de liedkunst. "Ik wilde hem spreken over zaken waar ik tegenaan loop bij de voorbereidingen en de opnames van de liederen van Schubert. Ik heb natuurlijk veel ideeën en de intuïtie hoe Schubert op een historisch verantwoorde manier te vertolken. Immers, mijn ontwikkeling is min of meer chronologisch geweest. In mijn studiejaren en professionele loopbaan heb ik veel oude muziek gezongen: Monteverdi en tijdgenoten, sinds 1992 gregoriaans, daarna muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en vroeg-Barok met het Huelgas Ensemble. Vervolgens Bach. Zo kwam ik steeds verder. Daarom heb ik het gevoel te weten hoe Schubert te benaderen vanuit de achttiende eeuw. Seedorf is het met me eens. De eerste liederen van Schubert en ook nog Die schöne Müllerin (1823) moeten vanuit de klassieke periode worden opgevat. Dit is anders bij Winterreise (1828) en de cyclus Schwanengesang, voegde hij eraan toe.
"We spraken over Schuberts handschriften online en de afwijkingen in de in druk verschenen uitgaven. Hij vertelde dat Schubert vaak bij de eerste drukken betrokken was. Op dinsdag componeerde hij een lied, op donderdag bracht hij allerlei correcties aan, een week later opnieuw. Vandaar dat er verschillende versies zijn overgeleverd. Wat de dynamiek aangaat, in wezen is dit muziek voor de huiskamer. En het was in die tijd gebruikelijk, dus ook bij de bariton Johann Vogl – met wie Schubert nauw samenwerkte –, er allerlei zelf mee te doen. De noten in druk heilig verklaren is van veel later datum. Gelukkig zijn we daarvan aan het terugkomen, al wordt dit door velen nog niet gewaardeerd. Het aardige van deze leuke muziekwetenschapper is dat hij me heel veel meer vrijheid geeft dan ik dacht te hebben." Riko Fukuda speelt zondag op de vleugel die De Paulus rijk is.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en online, tot 18 jaar en mantelzorgers vrij entree: zie muziekkamer-oegstgeest.org