Boerhaave-kerkdienst?

Een itemkrant in de brievenbus afgelopen week. Niet dat ik wist wat dat was, maar ergens binnenin het krantje las ik dat dit een itemkrant was. Over een restaurant tiendaagse, die elders in het blad een 10-daagse wordt genoemd. Mooi woord voor een Oegstgeester dictee? Centraal staat Herman Boerhaave. Zijn portret maakt niet direct een aantrekkelijke indruk op me, maar als ik hem beter bekijk, en over zijn leven lees, heeft hij ook wel iets guitigs en boeiends.

Het krantje draait om eten. Want Herman raadde aan om lichte maaltijden te gebruiken van mager kalfsvlees, magere vis (rivier en zee; ja, wat heb je nog meer?) en een goede wijn uit een zekere streek in Duitsland. Verkopen is ook een vak. Dit is mooie marketing. Want er zijn Boerhaave menu's bedacht. Je zet gewoon Boerhaave voor je menu, en dan heb je een Boerhaave menu.

Verkopen is ook een vak

Zo slim. Ik denk dat wij als kerken daar wel wat van kunnen leren. Waarom proberen we ook niet onze kerkdiensten aantrekkelijk voor heel Oegstgeest voor het voetlicht te brengen door Boerhaave kerkdiensten? Er zijn tenslotte ook top-2000 kerkdiensten. Wat zullen de ingrediƫnten dan kunnen zijn? Boerhaave was de zoon van een dominee. Hij onderzocht de schepping met zijn scherpe geest. Hij was arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Wereldberoemd en een begenadigd docent. Bij kasteel Oud-Poelgeest plantte hij onder andere de beroemde tulpenboom. Ik vermoed dat een meditatie over psalm 8 of psalm 104 dan ook zeer passend is. Waar die psalmen over gaan? Dat bewaar ik voor die bijzondere kerkdienst.


Na afloop van die samenkomst kunnen we samen lunchen, met wellicht een Boerhaave burger-menu. Dat vind ik geestig bedacht. Ook vanwege het adres waar je dit kunt kopen, namelijk het Boerhaaveplein.

Alice Siepelinga


Reacties: okecolumn@ziggo.nl