Behoud en versterking van Oegstgeestse Groenzone

Afgelopen donderdagavond is in de Gemeenteraadscommissie Ruimte de herziening van de gemeentelijke Bomenverordening en de daarbij behorende 'Groene Kaart' behandeld. Bewoners merkten op dat in die Kaart het zuidelijk gedeelte van de Hazenboslaan, tussen Lange Voort en Hofdijck, was uitgesloten van behoud en versterking van het bomenbestand terwijl het een expliciet onderdeel vormt van de Oegstgeestse groenstructuur, waartoe de Gemeenteraad met vooruitziende blik in 2005 had besloten. Reden voor bewoners om in de commissievergadering de aandacht te vragen voor het zeker stellen van het intact blijven van het raadsbesluit over Groenzone 2 waarin de Hazenboslaan letterlijk en terecht gespecificeerd is als zijnde de verbinding tussen het groen van de Oegstgeester Kanaaloevers en het Hofbrouckerpark. Het behoud en versterking ervan is een taak voor het uitvoerende bestuur.

Het groen van dat gedeelte van de Hazenboslaan tussen Lange Voort en Hofdijck ligt op slechts enige honderden meters van de Aert van Neslaan appartementencomplexen, het dichtstbevolkte gedeelte van Oegstgeest. Bewoners genieten van het groen en de bomen rondom de vijver voor Hofwijck en langs en tussen de aanleunwoningen op hun wandeling van en naar het Hofbrouckerpark. Ook voor de patiënten van Hofwijck geeft dat aantrekkelijke groen rondom hun gebouw een uiterst aangename afleiding van hun vaak ernstige zorgen. Dit alles nog afgezien van de urgente ecologische behoefte om die directe verbinding van groene Kanaaloevers en het Hofbrouckerparkgroen te laten voortbestaan en vooral ook te versterken.
Tijdens de commissievergadering bleef helaas de reactie van de uitvoerende wethouder over de essentie van het groenzone behoud en versterking voor bewoners nog even vaag als het al was. Het werd niet duidelijk waarom geen actie is ondernomen om het betreffende deel van de groenzone 2 - zijnde een raadsbesluit – te versterken. Onbegrijpelijk is dat, na onze bewonersopmerkingen, de versterking van Groenzone 2 nu zou moeten plaatsvinden door de toevoeging van een paar micro boomgebiedjes buiten Groenzone 2. Het Hazenboslaan-gedeelte tussen LV en Hofdijck zou nog steeds uitgesloten moeten blijven van behoud en versterking!
Het verzoek van bewoners is dus heel simpel en rechtuit aan de uitvoerders, houd u onverkort aan het raadsbesluit van de Groenzone nr. 2 en versterk het bomengroen – ook in dat deel van de Hazenboslaan langs de vijver voor Hofwijck en naast en tussen de aanleunwoningen – zodat de groenverbinding van de Hazenboslaanlaan en het Hofbrouckerpark daadwerkelijk wordt versterkt. De behoefte is groot.
De Vereniging Hofbrouckerpark-Hofwijck <Hofbrouckerpark@mail.com>


Bestating Terweeweg

Aan het bestuur van de gemeente Oegstgeest

Gaarne op korte termijn bestrating of asfaltering van de Terweeweg (en omgeving). Het lijkt wel of de verbindingsweg tussen de twee winkelcentra de dupe is van bezuinigingen. Met regen ontstaan er "vaargeulen" door gleuven in het wegdek.
De overheid stimuleert fietsverkeer boven autoverkeer, maar de automobilist heeft minder last van het sinds jaren geïmproviseerde en gebrekkige wegdek. Scholieren en hun ouders moeten noodgedwongen via de Terweeweg naar de Terweeschool. Ondanks belofte: Wethouders komen en gaan, maar dit slechte wegdek blijft maar bestaan.
Oplossing in zicht?

Vriendelijke groet,
Margriet Duijster


Endegeest/Overgeest

In het artikel van de stichting Behoud Wilhelminapark en geesten vorige week is abusievelijk een fout e-mail adres vermeld.
Die mensen die de stichting een warm hart toe dragen kunnen mailen naar: stichtingbehoudwpengeesten@gmail.com


Parkinson Café

ontmoeting n Donderdag 21 november is een ieder van harte welkom voor de bijeenkomst van het Parkinson Café in de Bomenzaal van het Dorpscentrum.

Op het programma staan oefeningen van Dr. Beat door Koos van Touw, een korte voordracht over het nieuwe boek 'Mentale Kwetsbaarheid door Parkinson' van Ad Nouws door Guus Onderwaater en een presentatie door Dominique Prins over haar boek 'De ongemakkelijke lessen van Mrs.P'. Dominique is journaliste en heeft op haar 49e de diagnose Parkinson gekregen. Haar boek gaat over: hoe leer je omgaan met een chronische, progressieve aandoening? Focus je op de dingen die niet meer kunnen? Of kijk je naar wat je wel nog kunt. Accepteren of struisvogelpolitiek? Het blijkt geen eenvoudige taak.

21 november. Inloop vanaf 13.30 (start 14.00) tot ongeveer 16.00 uur.