In Oegstgeest werden tijdens oorlog sportieve successen behaald. ASC 3 werd in seizoen '41-'42 gehuldigd als kampioen van de eerste klasse.
In Oegstgeest werden tijdens oorlog sportieve successen behaald. ASC 3 werd in seizoen '41-'42 gehuldigd als kampioen van de eerste klasse. Foto:

Sporten in Oegstgeest in bezettingstijd nader bekeken

historie n Sport is wel eens de belangrijkste bijzaak van het leven genoemd, maar hoe was dat in de Tweede Wereldoorlog? Werd er in 1940-1945 nog wel gesport in Oegstgeest? Deze vragen staan centraal in de lezing van Michel van Gent op 20 november houdt voor de Vereniging Oud Oegstgeest.

Er zijn talloze boeken over Nederland in de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd, waarin allerlei aspecten van het dagelijks leven ter sprake komen. Over sport in de bezettingstijd is echter nauwelijks geschreven. Pas in 1992 publiceerde André Swijtink het eerste overzichtswerk met In de pas. Sport en lichamelijke opvoeding in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, gevolgd in 2010 door een aanvulling met Een sportman doet niet aan politiek. Groei en populariteit van de Nederlandse sportbeoefening in oorlogstijd.
In de lezing Sporten in bezettingstijd - De sportverenigingen in Oegstgeest in de Tweede Wereldoorlog geeft Michel van Gent voor het eerst een overzicht van de lotgevallen van de voornaamste sportclubs in onze gemeente in 1940-1945. Centraal staat de vraag: hoe stonden de Duitse bezetters tegenover de Nederlandse sportwereld en welke gevolgen hadden hun maatregelen voor de sportbeoefening in Oegstgeest? Van Gent richt zich in alfabetische volgorde op A.S.C., Fiks, L.L.T.C. (het huidige OLTC), L.M.H.C. (het huidige LOHC), S.C.O. en U.D.O. Voor de lezing is zoveel mogelijk archiefmateriaal van deze verenigingen gebruikt. De lezing wordt op woensdag 20 november gehouden in het Dorpscentrum en begint om 20.15 uur. De toegang is gratis.