De Schotse onafhankelijkheid

lezing n Op dinsdag 19 november bij de Volksuniversiteit Oegstgeest geeft Hans Smeets de lezing 'Schotse onafhankelijkheid'. Het is niet nieuw dat de Schotten onafhankelijk willen worden. De strijd voor de Schotse onafhankelijkheid begon al in de 18e eeuw.

Deze lezing gaat over de strijd van de Schotse volkeren in de Middeleeuwen. Te beginnen met de Keltische volken, de tijd van de Romeinen tot het eind van de 15e eeuw toen tijdens de Stewartdynastie in Schotland een Tudor aan de macht kwam.
Door de eeuwen heen hebben zich in Schotland veel verschillende volkeren gevestigd. Sommigen zijn verdwenen, zoals de Picten. Anderen hebben zich permanent kunnen handhaven of hebben zich vermengd met andere volken. De bloedige strijd om de macht maakte de bewoners van Schotland geharde strijders die met succes de Engelsen bestreden. Tijdens de wanordelijke strijd om de macht in de 15e eeuw in Engeland werd Schotland zelfs een factor om strategisch rekening mee te houden.
Hans Smeets heeft na een studie Engels zijn interesse verdiept met het volgen van modules Middeleeuwse geschiedenis der Lage landen en Europa aan de VU in Amsterdam.

Locatie: Volksuniversiteit Lange Voort 2U, 2341 KA Oegstgeest
Datum: 19 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Kosten: € 18,00
Aanmelden via www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit of aan de balie van de Volksuniversiteit Oegstgeest.


Mijn Poolse Huis

Auschwitz n Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders. In Mijn Poolse Huis vertelt ze over de onbezorgde zomers die ze er ze als dochter van een Poolse moeder vanaf haar prille jeugd doorbracht.

Ze groeide met haar Poolse moeder op in Rotterdam, maar vanaf haar prille jeugd worden de vakanties steevast doorgebracht in Polen. Ze reizen in een knalroze touringcar naar het familiehuis in Oswiecim, beter bekend onder de Duitse naam Auschwitz. Pas later wordt Dore zich bewust van de geschiedenis die aan de plaats kleeft.
Wanneer haar moeder overlijdt, moet Dore het door everzwijnen en steenmarters geteisterde familiehuis verkopen. Voordat ze definitief afscheid neemt, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze met het verleden leven in dit 'schuldige landschap'. Het levert bijzondere verhalen op, in het bijzonder een indrukwekkend, knap geconstrueerd familieverhaal van drie generaties vrouwen, waarin de oorlog nooit ver weg is.


Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.
Woensdag 20 november, 20.00 uur • Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest • Kaarten: €10,- verkrijgbaar via de website