ZIN door de Week - Leeskring over godsgeboorte

bezinning n Leeskring 'Meister Eckhart' start dinsdag 3 december in het Dorpscentrum onder leiding van dr A.C. Kooijman.

Meister Eckhart heeft vier preken gehouden in de tijd na kerst (mogelijk in de jaren 1303-1305) die alle gaan over de godsgeboorte. De grondgedachte is dat de geboorte van god niet alleen plaatsvindt in de tijd, maar ook in onze eigen ziel. Die gedachte is al zo oud als Origenes (derde eeuw): wat hebben we eraan als Christus in een kribbe geboren is, maar niet in onze ziel?

Een andere gedachtegang die vertrouwder is, is het Johanneïsche 'uit god geboren worden'. Volgens Eckhart wordt god in de mens geboren, Hij wordt telkens opnieuw mens, precies zoals Jezus ook in de tijd mens geworden is.

Een andere gedachte die ook al zo oud is als de kerk: God wordt mens, opdat de mens god wordt. God wordt in ons geboren, en wij worden geboren in God. Uiteindelijk valt het onderscheid tussen God en de mens weg, waar de eenwording tot stand komt. Dat vraagt een ontvankelijkheid, die lijkt op die van Maria.

'God wordt mens, opdat de mens god wordt'

Buitengewoon verrassende en inspirerende theologie, die een nieuw licht laat schijnen over de geboorte van Christus. Deelnemers lezen met elkaar fragmenten uit de vier kerstpreken van Eckhart, en onderzoeken en ontdekken wat zijn eigenzinnige theologie voor mensen van vandaag kan betekenen.

Dr. Arie C. Kooijman is theoloog en coach, hij verdiept zich al jaren in de preken en spiritualiteit van Meister Eckhart. De leeskring wordt aangeboden door de AVP en de PGO.

Dorpscentrum Hartmanzaal
Dinsdag 3 december 2019 en 7 januari 2020
Richtbedrag € 5 per bijeenkomst                        
Gerrie Kooijman-van Andel, 06-1839 2604 of gerriekooijman@planet.nl
Aart Verburg, 06- 1338 5961

Start dinsdag 3 december / 20.00 -22.00 uur