De Programmabegroting 2020 – 2023 voor Oegstgeest werd afgelopen week vastgesteld. | Foto Willemien Timmers
De Programmabegroting 2020 – 2023 voor Oegstgeest werd afgelopen week vastgesteld. | Foto Willemien Timmers Foto:

Begroting vastgesteld

politiek n In twee lange sessies vergaderde de Oegstgeester gemeenteraad op 31 oktober en 5 november over de Programmabegroting 2020 – 2023. De meerderheid van de Oegstgeester gemeenteraad stemde uiteindelijk voor de voorliggende begroting voor de komende jaren. De fracties van Hart voor Oegstgeest en Lokaal stemden tegen.

Een greep uit de aangenomen moties:

Kinderactiviteiten

De gemeente gaat met de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk om de tafel zitten om te kijken op welke manier de door hen georganiseerde kinderactiviteiten (die door de Stichting Evenementen worden aangeboden) voor de rest van het schooljaar behouden kunnen blijven voor Oegstgeest. Per 2020 zal immers de subsidie voor de Stichting Evenementen worden stopgezet, en zal het cursusaanbod niet op de huidige manier gecontinueerd worden. De bedoeling is dat de stichting, en daarmee Diderik Selier, meer in de wijken van Oegstgeest werkzaam zal zijn, en niet meer 'centraal' in het Dorpscentrum. De verschillende partijen benadrukten dat er veel betrokkenheid is bij de Stichting Evenementen en haar cursussen, en dat het betreurenswaardig zou zijn als zij om financiële redenen helemaal uit het Dorpscentrum zou moeten verdwijnen.
De wethouder gaat in overleg. Er zal gezamenlijk gezocht worden naar een voorstel waarmee de kinderactiviteiten voor heel 2020 in het Dorpscentrum worden geborgd en Stichting Evenementen de gelegenheid krijgt om voor 2021 en de tijd daarna een nieuwe manier te vinden om de activiteiten te continueren.

Milieustraat

Aangenomen werd een motie voor het onderzoeken van de invoer van een huisgebonden pasje voor een bezoek aan de milieustraat. Nu is niet duidelijk of alleen inwoners van Oegstgeest hun afval naar de gemeentewerf brengen. Waarschijnlijk komen ook bewoners van buurgemeenten met hun rommel naar Oegstgeest, omdat er aan de Haarlemmerstraatweg niet gecontroleerd wordt op woonadres.
Wethouder Matthijs Huizing zegde toe steekproeven te gaan doen. Als daaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van zogenaamd afvaltoerisme, zal er strenger op identiteit gecontroleerd gaan worden bij de ingang van de milieustraat. VVD, D66 en CDA dienden deze motie in, omdat het verwerken van afval het afgelopen jaar veel duurder is geworden.
Volgend jaar zal Huizing zijn bevindingen aan de raad terugkoppelen. Hij zal daarbij ook laten weten of het wellicht beter is om een speciale pas voor de milieustraat in te voeren die gekoppeld is aan het woonadres.

Ecoglazen

Het merendeel van de raad stemde dinsdag in met een motie van Progressief Oegstgeest om tijdens evenementen en festivals in Oegstgeest geen plastic bekers meer te gebruiken, maar ecoglazen verplicht te stellen.
Uiterlijk 1 januari 2021 zal het gebruik van deze glazen verplicht zijn bij de afgifte voor een evenementenvergunning. Het succes van de statiegeldbekers in Leiden tijdens de 3 oktober-feesten overtuigde de Oegstgeester raadsleden ervan om deze duurzame maatregel door te voeren. Alleen de VVD stemde tegen.
Mocht de maatregel problemen opleveren voor kleinere ondernemers, dan zal volgens Progressief Oegstgeest, de wethouder met hen in gesprek moeten gaan op zoek naar een goede oplossing.

Lachgas

Het college gaat, op verzoek van de gemeenteraad, in het kader van de volksgezondheid onderzoeken op welke manier het best voorlichting gegeven kan worden aan jongeren over de risico's van lachgas. Ook zullen zij kijken welke lokale preventie- en handhavingsmiddelen er beschikbaar zijn, of zouden moeten zijn, om het gebruik van lachgas aan te pakken.