Nazanins gedachten over Nederland

In Nederland is het duur om een rijbewijs te halen

Veel van de vluchtelingen die naar Nederland komen hadden een rijbewijs en reden al jaren auto in hun eigen land. Als ze in Nederland komen, moeten ze opnieuw rijles nemen en rijexamen doen. Dat kost veel geld. We vinden Nederland streng als het over autorijden gaat. De situatie in Nederland is anders dan in veel andere landen. Hier zijn stoplichten, er is weinig verkeerspolitie en er zijn veel fietsers. Het is veel minder druk maar op de snelwegen zijn er wel vaak files.
In Afghanistan kan je heel makkelijk een rijbewijs krijgen. Sommigen mensen nemen wel les maar anderen betalen extra geld op het bureau van de verkeerspolitie en krijgen hun rijbewijs. Het verkeer is heel druk en er zijn geen stoplichten. Er zijn geen fietspaden en busbanen. De verkeerspolitie regelt het verkeer maar als die er niet staan, rijden mensen allemaal door zonder veel op anderen te letten. We hebben geen camera's op de kruispunten en op de snelwegen. Bijna nooit krijgt iemand een boete. We hebben heel veel ongelukken. Jonge jongens rijden ook auto zonder rijbewijs. Als ze betrapt worden zouden ze een boete moeten krijgen maar ze geven de verkeerspolitie wat geld en daarmee is de kous af. Er zijn ook mensen die zich aan alle regels houden en stoppen als het moet. Dan doen ze wel veel langer over hun autorit. Vroeger hadden we wel stoplichten en hielden mensen zich beter aan de verkeersregels. Door de oorlog is dat veranderd.
Eerst vond ik de verkeersregels in Nederland overdreven. Maar nu vind ik het juist goed want er zijn veel minder ongelukken, kinderen kunnen veilig fietsen. Mensen houden zich aan de regels omdat ze geen boete willen krijgen.

Nazanin Amini

Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.


Veranderd gedrag bij dementie

vergeten n Veel mensen met dementie vertonen veranderd gedrag en veranderingen in hun karakter. Mensen met dementie kunnen last hebben van angst, onzekerheid, lusteloosheid, depressie en boosheid. Zij kunnen zich daardoor passief gaan gedragen of juist heel onrustig. Dit vergt veel aanpassingsvermogen van partners en anderen.

Op donderdag 14 november komt de psycholoog Maria Derksen in het Alzheimer Café. Zij gaat in op de gedragsveranderingen bij dementie. Er is ruim de tijd om vragen te stellen.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten. Donderdag 14 november, SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. De zaal is open om 19.00, het programma start om 19.30 uur.