Endegeest: nog meer matglas

Op 28 oktober jl. werd door het College van B&W een 'brede informatiebijeenkomst over de Geesten' (Endegeest e.o.) belegd t.b.v. de Raadsleden. Breed? Niet zo breed dat u en ik die informatie mochten horen of zelfs maar mogen kennen. B&W hadden besloten dat deze vergadering met Raadsleden niét geheim was, maar wél vertrouwelijk.

De fracties mogen van B&W het besprokene en/of getoonde niet delen met deskundigen, belanghebbenden of belangstellenden. Dus was de bijeenkomst door B&W feitelijk geheim verklaard. B&W tonen hiermee aan zich niets aan te trekken van de in het bestuursrecht vastgestelde regels voor het Openbaar Bestuur.
Geheimhouding kan alleen aan de Raad worden opgelegd met deugdelijke redenen en onder strikte voorwaarden in een officiële Raadsvergadering. Wat 28 oktober gebeurde kan niet door de beugel. Dat roept vragen op. Een selectie:
- Wat beoogt het College van B&W hiermee? Welke waarde mag worden toegekend aan de gevraagde 'input' van Raadsleden zonder dat vooraf noch na afloop documentatie werd verstrekt? Die 'input' vragen B&W nota bene t.b.v. overleg van B&W met grondeigenaren en gebruikers. Aan het bestuur van de Stichting Wilhelminapark en Geesten, waarin vrijwel alle belanghebbende omwonenden verenigd zijn, is niets gevraagd. Zover gaat de door de overheid gepredikte participatie nou ook weer niet. In ieder geval niet in Oegstgeest.
Wordt later de Raad verweten wel/geen bezwaar te hebben gemaakt tegen de 28 oktober getoonde nieuwe plannen van het (nieuw aangetrokken) buro Atelier Dutch uit Almere?
Is dit buro geïnformeerd over de drievoudige (!) bescherming van Endegeest en omgeving én het groeiende verzet –ook in Leiden- tegen vrijwel volledige verstedelijking van de Rijnstreek vanaf Alphen tot aan de kust?
En waarom laat de Raad dit alles gebeuren en waarom roept de Raad het College van B&W, dat zich gedraagt als projectontwikkelaar, niet tot de orde? De Raad is het hoogste orgaan in de Gemeente, niet het College!

Mr Jan J.L. de Soeten


De Raad aan zet voor Overgeest en Endegeest

Al vrijwel een jaar lang proberen wij als Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten betrokken te worden in de planmakerij ten aanzien van het te actualiseren bestemmingsplan van Wilhelminapark en Geesten. Als Stichting waarin inmiddels vrijwel alle bewoners van het bestemmingplangebied verenigd zijn, vinden wij dat wij als direct belanghebbende ook een mening mogen hebben, onze plannen mogen toelichten en tijdig gehoord mogen worden. Een en ander is zelfs wettelijk geregeld.

Wat gebeurt hier? Het college B&W bestaat het om in de achterkamertjes in geheime besprekingen met woordvoerders van de Raad (28 okt) al een mening te krijgen van de Raad. Uit de schaarse informatie die ons, uit meerdere bronnen, daarover bereikt, is zonneklaar duidelijk dat de plannen in vergevorderd stadium verkeren. Immers B&W hebben wel al allerlei besprekingen gevoerd met de Eigenaren, Oudendal, Rivierduinen, de Gemeente Leiden en zelfs met de Provincie. De Raad laat zich meevoeren. Weg vertrouwen.

Het coalitieakkoord "Groen Sterk en Betrokken" (VVD, CDA, Pro) wordt niet nagekomen. De nieuwe plannen gaan ten koste van groen. De betrokkenheid is er ook niet. Het wordt tijd dat de coalitie zich eens goed rekenschap geeft met wat ze aan het doen zijn. De Gemeentelijke belastingen gaan omhoog en de schulden gaan ook drastisch omhoog. Ze beloofden juist het tegenovergestelde! Het schaadt het vertrouwen.

Een jaar lang hebben wij in brieven en gesprekken met de 3 achtereenvolgende wethouders Ruimte aangedrongen om onze plannen, vervat in onze nota van uitgangspunten, toe te lichten en vervolgens betrokken te worden. Elke keer wordt in gesprekken beloofd: "ja, je wordt betrokken". We hebben dat zelfs zwart op wit van een gemeenteambtenaar. Ook op de brieven die we daarna schreven, krijgen we keer op keer zelfs niet eens antwoord. We worden niet betrokken. Een slechte vertoning van een gemeente die de mond vol heeft over bewonersparticipatie. Doe wat je zegt! B&W doen gewoon waar ze zelf zin in hebben. De Raad loopt er maar wat achteraan.

Bij deze doen wij een oproep aan de raad: Doe wat je zegt, roep B&W tot verantwoording, wees zeer kritisch over deze gang van zaken. Wees uiterst prudent met natuur en cultuurhistorie, monumenten etc. en wees realistisch ten aanzien van ontsluiting (Overgeest). Het zou de Raad en B&W sieren als ze met ons voor medio november in gesprek gaan.

Echter nog beter is, als we van u als lezer en ook als kiezer steun krijgen. Wij staan, in een paar woorden, voor dat Endegeest niet verder bebouwd wordt en dat in Overgeest ten gevolge van de achteraf ligging en ontsluiting zeer beperkte woningbouw mag plaats vinden. Natuur en cultuurhistorie moeten gespaard blijven.
Geef uw steun door aan: stichtingbehoudwilhelminaparkengeesten@gmail.com
J. Geluk, woordvoerder.


'Zorgcentrum op de weilanden van onze manege'

Ponycentrum Leeuwenhoek is een relatief kleine speler tussen het BioScience park, Curium Rivierduinen, gemeente Leiden, gemeente Oegstgeest, Endegeest en de Oudendal groep, maar is zeker niet de minst belangrijke.

Ponycentrum Leeuwenhoek is gevestigd aan de Endegeesterstraatweg en vervult al meer dan 35 jaar een sociale functie voor Oegstgeest en andere omgevende gemeenten. Wij zijn al jaren met de gemeente in gesprek over het veiligstellen van de gronden waarop onze paarden lopen. Omdat er investering gedaan moesten worden en wij niet verder op uitsluitsel van de Gemeente konden wachten, hebben wij vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe en dure rijbaan en worden er momenteel plannen uitgewerkt voor het bouwen van nieuwe stallen. Maar wat blijkt, vorige week is er tijdens een geheime vergadering op het gemeentehuis een plan besproken om een zorgcentrum op de weilanden van onze manege te bouwen. Dit terwijl omliggende gebouwen van het verliesgevende Rivierduinen leeg staan of in de afgelopen jaren zelfs zijn afgebroken. Wellicht probeert men zo de weg vrij te maken om het bestemmingsplan Endegeest te veranderen, zodat hier straks gebouwen neergezet kunnen worden, die niets met de zorg te maken hebben. Tijdens laatste inspreekavond over het gebied rondom Endegeest heb ik een speech gehouden, waarop ik vele positieve reacties heb ontvangen. Ik heb niet alleen gepleit voor het behoud van de paardensport in de gemeente Oegstgeest en daarmee het veiligstellen van mijn eigen toekomst, maar ook voor het behoud van een stuk uniek natuur tussen Leiden en Oegstgeest; de weilanden waarop onze paarden lopen, maar waar ook ooievaars, reigers, eenden, hazen, kievieten en vele andere soorten vogels neerstrijken om voedsel te zoeken. Zien kinderen paarden straks alleen nog in boeken, moeten zij naar andere gemeenten om hun hobby uit te oefenen en blijft er nog wel groen over in Oegstgeest? De gemeente gaf in eerdere vergaderingen en participatie avonden aan dat ze graag het groen willen behouden in de geesten, maar de vraag nu is, zijn dat slechts loze uitspraken om de bewoners van Oegstgeest even rustig te houden en zodoende in alle rust het tegenovergestelde te verwezenlijken?

Maxine Arnst, Ponycentrum Leeuwenhoek