Vorig jaar maakten veel scholieren zelf gedichten, die werden voorgedragen in de bibliotheek. | Archieffoto Willemien Timmers
Vorig jaar maakten veel scholieren zelf gedichten, die werden voorgedragen in de bibliotheek. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Gedichten van Oegstgeester dichters op gratis boekenleggers

poëzie n Dichters krijgen een uitgelezen kans om in schrijversdorp Oegstgeest een literair geïnteresseerd en deskundig lezerspubliek te bereiken. Daartoe zullen de bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse boekhandel een serie boekenleggers uitbrengen met een gedicht van Oegstgeester dichters. Iedere gevestigde en aankomende dichter van elke leeftijd kan hiervoor nog niet gepubliceerde gedichten inzenden.

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen en een selectie maken. De jury bestaat uit Wietske Brouwer (docent Nederlands aan het Rijnlands Lyceum Oegstgeest), Roxanne Heemskerk (bibliothecaris Oegstgeester bibliotheek), Margriet Lugt (secretaris Cultuurfonds Oegstgeest) en Hans Ludo van Mierlo (Oegstgeester schrijver en voorzitter van Dorpsmarketing Oegstgeest).

De vorm van de gedichten is vrij. Dichters moeten er wel rekening mee houden dat op een boekenlegger maar beperkt ruimte is. Daarom geldt een maximum van 100 woorden.

Geïnteresseerde dichters kunnen maximaal drie gedichten insturen. De inzenders zien af van auteursvergoeding voor publicatie op de boekenlegger. Deelname staat open voor zowel inwoners als oud-inwoners van Oegstgeest.

De gedichten kunnen gestuurd worden naar info@dorpsmarketingoegstgeest.nl met in het onderwerp: 'Gedichten'. Inzenden voor de eerste boekenlegger uit de serie kan tot 1 december 2019. Per boekenlegger worden er 2500 stuks gedrukt.
De eerste boekenlegger zal verschijnen in januari 2020 ter gelegenheid van de introductie van het themajaar 'Schrijversdorp Oegstgeest'. De tweede boekenlegger verschijnt in maart 2020 naar aanleiding van de boekenweek. Daarna zullen boekenleggers verschijnen in juni 2020 in verband met de aankomende vakantieperiode, in oktober 2020 in het kader van de Kinderboekenweek en in november 2020 in verband met sinterklaas en kerst. Afhankelijk van de belangstelling van de dichters volgen er meer. De boekenleggers vormen een serie en worden genummerd. Ze zijn daarmee een uniek verzamelstuk.

De uitgifte van de gratis boekenleggers is een initiatief van Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met het Cultuurfonds Oegstgeest, de bibliotheek Bollenstreek, de Rijnlandse boekhandel en de Oegstgeester Courant.


Mijn Poolse Huis

lezen n Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders.

In 'Mijn Poolse Huis' vertelt ze over de onbezorgde zomers die ze er ze als dochter van een Poolse moeder vanaf haar prille jeugd doorbracht. Ze groeide met haar Poolse moeder op in Rotterdam, maar vanaf haar prille jeugd worden de vakanties steevast doorgebracht in Polen.

Dore van Duivenbode (1985) is schrijver en journalist en studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2018 debuteerde zij met Mijn Poolse Huis (Uitgeverij De Geus), waarmee ze in 2019 de Bob Den Uyl Prijs won.
Dore van Duivenbode schreef onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Volkskrant Magazine en werkte als interviewer voor het Internationaal Film Festival Rotterdam en Movies That Matter.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.
Woensdag 20 november • 20:00 uur • Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest • Kaarten: € 10,- verkrijgbaar via de website