Tijdelijk zijn raadsleden meer gelijk

politiek n Met het aannemen van een voorstel door een meerderheid van de gemeenteraad hoeven de kleinere fracties niet meer bang te zijn, dat ze over belangrijke onderwerpen niet meer mogen meepraten.

Door Joep Derksen

De maximum spreektijd voor raadsleden heeft de afgelopen jaren regelmatig tot problemen geleid. Met name bij partijen, die door één of twee raadsleden vertegenwoordigd worden. En zo kon het gebeuren, dat een partij een voorstel indiende, maar dit voorstel niet eens mocht beargumenteren, omdat de spreektijd op was.
Hoewel de gelimiteerde spreektijden toch blijven, krijgen de raadsleden wel meer gelegenheid om zich te uiten. Waarbij er van wordt uitgegaan, dat iedere politieke partij gelijk is; ongeacht het aantal raadsleden. Hoewel dit voorstel is aangenomen, zou het uiteindelijk geen lang leven beschoren kunnen zijn. Raadslid Karin Rosdorff (HVO) wees er op, dat extra raadsleden voor een partij niet automatisch moet betekenen, dat hun partij ook langer aan het woord mag zijn. "Grotere fracties hebben ook meer stemmen. Dat lijkt ons voldoende."
CDA-raadslid Van der Hoeven blijkt uit te gaan van 'gelijkheid van raadsleden' en niet 'gelijkheid van politieke partijen'. "We hebben hier 19 raadsleden die allemaal verkozen zijn en allemaal een zelfstandige verantwoordelijkheid hebben van dit college. Elk raadslid heeft evenveel recht van spreken en evenveel spreektijd." De tegenstanders CDA en VVD hebben al aangegeven, dat ze dit gaan terugdraaien en ze zullen dat doen, op het moment dat wél alle raadsleden van hun partijen aanwezig zijn in de raadsvergadering.


Raad wil geen volwaardig presidium

politiek n Een poging van CDA en VVD om veranderingen aan te brengen in het raadspresidium is niet gelukt. Het presidium bestaat uit raadsleden, die namens de verschillende partijen de politieke agenda's vaststellen.

De beide partijen willen graag, dat iedere raadsfractie in het presidium vertegenwoordigd kan zijn. Nu bestaat het presidium nog uit slechts drie leden en dus is er minder zeggenschap van de partijen, die geen vertegenwoordiger in het presidium hebben. Het voorstel van VVD en CDA werd echter afgewezen met negen stemmen tegen en acht stemmen voor. Raadslid Karin Rosdorff (HVO) gaf als reden aan: "We hebben ervaring opgedaan met een zes partijen presidium. Dat was niet slagvaardig en het bleek lastig om agenda's op vorm te krijgen." (JD)